Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Sunday, 15 August 2010

Ya Allah!

( Semua yang ada di langit dan di bumi selalu meminta pada-Nya. Setiap waktu, Dia dalam kesibukan)
(QS. Ar-Rahman : 29)
Ketika laut bergelombang, ombak menggunung dan angin bertiup kencang menerjang, semua penumpang kapal akan panik dan menyeru : "Ya Allah!"

Ketika seseorang sesat di tengah gurun pasir, kenderaan menyimpang jauh dari jalurnya, dan para kafilah bingung menentukan arah perjalannya, mereka akan menyeru : "Ya Allah! "

Ketika musibah menimpa, bencana melanda, dan tragedi terjadi, mereka yang tertimpa akan selalu berseru : "Ya Allah!"

Ketika pintu-pintu permintaan telah tertutup, dan tabir-tabir permohonan digeraikan. orang-orang mengeluh : "Ya Allah!"

Ketika semua cara tak mampu menyelesaikan, setiap jalan terasa menyempit, harapan terputus, dan semua jalan pintas membuntu, mereka menyeru : "Ya Allah!"

Ketika bumi terasa menyempit kerana himpitan persoalan hidup dan jiwa terasa tertekan oleh beban berat kehidupan yang harus anda pikul, menyerulah : "Ya Allah!"
Kuingat Engkau saat alam begitu gelap gelita,
dan wajah zaman berlumuran debu hitam
kusebut nama-Mu dengan lantang di saat fajar menjelang
dan fajar pun merekah seraya menebar senyuman indah

Setiap ucapan baik, doa yang tulus, rintihan yang jujut, air mata yang menitis penuh keikhlasan dan semua keluhan yang mengundah-gulanakan hati adalah hanya pantas ditujukan ke hadrat-Nya.

Setiap petang menjelang, tadahkan kedua tapak tangan, hulurkan lengan penuh harapan, dan arahkan terus tatapan matamu ke arah-Nya untuk memohon pertolongan! ketika lidah bergerak, tidak lain hanya untuk menyebut, mengingat dan berzikir dengan nama-Nya. Dengan begitu, hati akan tenang, jiwa akan damai, saraf tidak lagi menegang, dan iman kembali berkobar-kobar. Demikaian, dengan selalu menyebut nama-Nya, keyakinan akan semakin kukuh, kerana

(Allah Maha Lembut terhadap hamba-hamba-Nya)  (QS.Asy-Syura : 19)
Allah: nama yang paling baik, susunan huruf yang paling indah, ungkapan yang paling tulus, dan kata yang sangat berharga.
(Apakah kamu tahu ada seseorang yang sama dengan Dia?(yang patut disembah)  (QS.Maryam : 65)
Allah : milik-Nya semua kekayaan, keabadian, kekuatan, pertolongan, kemuliaan, kemampuan dan hikmah,
(Milik siapakah kerajaan pada hari ini? milik Allah Yang Maha Esa lagi Maha Mengalahkan ) (QS Ghafir: 16)
Allah : dari-Nya semua kasih sayang, perhatian, pertolongan, bantuan, cinta dan kebaikan. (QS. Saba : 47)

Ya Allah,  gantikanlah kepedihan ini dengan kesenangan, jadikan kesedihan itu awal kebahagiaan, dan sirnakan rasa takut ini dengan rasa tenteram. Ya Allah, dinginkan panasnya kalbu dengan salju keyakinan, dan padamkan bara jiwa dengan air keimanan.

Wahai Rabb, anugerahkan pada mata yang tak dapat terpejam ini rasa mengantuk dari-Mu yang mententeramkan. Tuangkan dalam jiwa yang bergolak ini kedamaian. Dan ganjarilah dengan kemenangan yang nyata. Wahai Rabb, tunjukkanlah pandangan yang kebingungan ini kepada cahaya-Mu. Bimbinglah sesatnya perjalanan ini ke arah jalan-Mu yang lurus. Dan tuntunlah orang-orang yang menyimpang dari jalan-Mu ke kembali ke hidayah-Mu.

Ya Allah, sirnakan keraguan terhadap fajar yang pasti datang dan memancar terang, dan hancurkan perasaan yang jahat dengan secerah sinar kebenaran. Hempaskan semua tipu daya syaitan dengan bantuan bala tentera-Mu.

Ya Allah, sirnakan dari kami rasa sedih dan duka, dan usirlah kegundahan dari jiwa kami semua.
Kami berlindung kepada-Mu dari setiap rasa takut yang mendera.

Hanya kepada-Mu kami bersandar dan bertawakal. Hanya kepada-Mu kami memohon, dan hanya dari-Mu lah semua pertolongan. Cukuplah Engkau sebagai Pelindung kami, kerana Engkaulah sebaik-baik Pelindung dan Penolong.

Giveaway : Peraduan : Copy & Paste Raya

Nak beraya sakan? Heheh.. Jom join peraduan copy & paste Raya anjuran MediaHehe. Tarikh tutup pada 25 Ogos 2010. Mudah dan  menarik kan? Tengok hadiah yang ditawarkan..

Accessories: Earphone, CD, Manual, USB Cable & Battery Charger


Memory: 1GB
Bagi yang nak menang MP4, Copy & Paste ayat di bawah:
Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..
Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com



 ********************************************************************************






Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha 
http://www.gambarhehe.com/

Tuesday, 10 August 2010

Bulan Ramadhan kembali lagi..


KELEBIHAN BULAN RAMADHAN

Berikut beberapa hadith yang menceritakan fadhilat bulan Ramadhan untuk kita hayati bersama dan mendapat keberkatannya :
1. Dari Abi Hurairah beliau berkata :Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
  "Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan."
Hadis riwayath  Bukhari, Muslim& Nasaaei.
2. Dan daripada Abu Hurairah daripada Nabi S.A.W telah bersabda yang bermaksud ....................

-------------------------------------------------------- 

KELEBIHAN BULAN RAMADHAN

Berikut beberapa hadith yang menceritakan fadhilat bulan Ramadhan untuk kita hayati bersama dan mendapat keberkatannya :
1. Dari Abi Hurairah beliau berkata :Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
  "Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan."
Hadis riwayath  Bukhari, Muslim& Nasaaei.
2. Dan daripada Abu Hurairah daripada Nabi S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
  "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu."
Hadith riwayat oleh Nasai'e, Ibn Majah dan Baihaqi
3. Dan Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang artinya :
  "Sesiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan maka akan diampunkan baginya  dosanya yang telah lalu."
Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, Nasai'e dan Baihaqi
4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
  "Solat yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar).
Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah."
Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim dan Baihaqi
5. Daripada Abi Solih Az-Zaiyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
  "Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untuk Ku dan Aku sendiri yang akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri isterinya pada hari itu dan tidak meninggikan suara.
Sekiranya dia dihina atau diajak berkelahi maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri Nabi Muhammad saw didalam kudratNya maka bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. "

Hadis riwayat imam Bukhari& Muslim.





P/S : Salam Ramadhan buat semua warga blogger..My paling suka bulan ramadhan sebab bley belajar pada waktu pagi sehingga la waktu bersahur..hehe..best kan..tak buang masa memandangkan exam nak dekat..maka..jangan sia2 waktu yang ada ok..selamat beramal semua..


notakakiku : tengah study sekarang dgn roOmate sambil dgr lagu raya..Wahhhhh....

Giveaway : Kontest Aku Punya Bear

 

nama teddy bear : LoLa
kenapa my mesti memiliki teddy bear nie??
of course la My yang paling layak untuk bergelar 
OWNER
 teddy bear paling comey nie kan..
[ ayat yakin berani mati ]
my nak tambahkan lagi koleksi teddy bear my yg sedia ada..
yeahhh...bakal menerima ahli baru..

salam daripada MyMy tedDy's cLub :
chemOng
CakMong
Lu'lu
Theodore
MiLeys
Orange

My nak tag :

Monday, 9 August 2010

Sejenak bersama : Rumah Terbalik ??

*
*
*

macam mana nak makan nanti erkk??
*
*
*

tak ke pelik asa nya bila org datang umah..
alih2 umah macam nie??
haiyOooo~~~~
*
*
*

tak nak guna tandas nie,.
DANGER!!
*
*
*

tolong bagi tahu macam mana nak berehat kt sofa??
*
*
*

bersyukur para arkitek kat Malaysia nie takda la yang nak wat umah macam nie..kalau ada..sapa nak tinggal kat sana angkat tangan !!
cepat!!

Giveaway : Here i Come ~ 1st Anniversary Giveaway !



kali nie My wat n3 yg ckup pendek..
k jom join GA daripada

hadiah dia pun best taw..

My nak tag :

Giveaway : Express!on Give Away!!




give away by 

nak taw hadiah dia macam na??
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

best kan..
jom join sekarang...

^_^

Sunday, 8 August 2010

Giveaway : Anna's Birthday Giveaway



jom join giveaway kali ini dari 


ends on 10 august 2010

Giveaway : My 1st GiveAway by kerm's craft




comel kan bannerkat atas??
and of course la hadiah dia pun..
sangat laaaa comey taw..hehe

nak join??


*
*
*
*
*
*
*
*
*



p/s : wahhh..best nya adiah..wish me luck..

Giveaway : Ayu Little Cottage GiveAway


 firstly...






*************
Happy Anniversay yang ke-15 wat 
aKak Ayu and hubby yang tersayang..
*************

da contest and syarat2nya..

Macam biasa larr..

~Sapa-sapa boleh join...cik Kiah x kesah..

~ LINK kan ler  http://ayulittlecottage.blogspot.com/  di blog anda...

~ Pastu..TAG kengkawan untuk join GA ini...the more..the merrier!!
 (klu boleh tempeklah GA nih kat blog memasing...bru leh ramai yg join..)

~ Pastu...Leave a comment in this n3...

~ Pastu..Jawab soalan nih dalam comment anda :~

Jika anda mendapat quilt bag ini nanti, apa yang anda akan masukkan kedalam beg tersebut dan kemanakah anda akan bawanya?
(what kind of question???)

~Pastu...dah ler, gi tido...

p/s: Nnti x faham plak yang mana satu hadiahnyer...
Hadiah terdiri daripada:-

~ Quilt bag (sweet roses)
~ 2 pieces my handmade deco plate
~A big Lavender cup n saucer ( including flower on top..so sweet..)
~ 6 triangle doilies ( U can choose the colour)
bunga2 dipersekitaran tu not included yer..he..he..


so slogannya :
jika My dapat quilt bag..
My nak bagi kat mama my sebagai hadiah..lebih kepada tanda penghargaan coz raya tahun nie mama dah bersusah payah untuk my sekeluarga..
so mama my bley guna untuk letak telekung dia memandangkan tak lama lagi mama my nak pergi naik haji...merasa gak pergi mekah walaupun cuma beg dari My kan,..
amin..semoga semuanya berjalan dengan lancar nanti..


my nak tag sape??


ends on 20th august 2010

Giveaway : GA Datang lagi by Kelly's Life



apron yang sangat laaaa
kiut..coz kaler pink gitu..
hehe..
bley bagi kat mama My..
supaya mama lagi tambah rajin wat kuih raya utk tahun nie,.
mama My suka kaler pink..alahai jiwa remaja yang sangat la lembut..
then bley post kat Kelly's Life..
hehehe..

nak join??
syaratnya mudah je..




p/s : nak bagi something kat mama utk raya tahun nie..please bg idea kat My..

Giveaway :Beautiful Eyes Contest by NJ-lens


jom join contest nie!!
beautiful eyes~~


gambar cambest semacam jerr..hehe..
hope + lucky !!

Giveaway : GiveAway 2nd Anniversary Mrs Fiza




comel?? comel ke tak??
comelnya bird cage itu! nak satu! 
sangat lah comel..kan kan kan..




p/s : semoga rumah tangga Mrs Fiza akan bahagia selalu..amin

Giveaway : Cabutan Bertuah 5 Hari by Littlecolourshop





Little Colour Shop dengan baik hatinya telah anjur kan GA yang sangat la comey hadiah nya..
sempena bulan Ramadhan ..


untuk join sebab syarat nya sangat la mudah taw..
and slogan nya :
saya suka kambeng kerana kambeng atuk saya sangat la comey bila dia mengembek..hehe..
hua3..slogan paling coOl...

tag:
Fatin
Mialianas
cik Hudhud

Giveaway : Lucky Draw Miss Zahidah Mom's Birthday

lucky-draw


Giveaway sempena birhtday Puan Hajah pada 14 ogos 2010 nie..
untuk join..

hadiah??
kalau nak taw..kena join dulu k..

Giveaway : Contest Giveaway " Saya sayang Adik" by Mama IlahFazilah


jom join contest nie..


My ikut kategori dewasa.. 13tahun ke atas..hehe..
pic yang My pilih..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



*
*
*
*
*



da Greatest SibLing's
nama kakak sulung : Ummi Najwa Saidie 20 tahun
nama adik no.3 : Annaiss Niswatin 18 tahun
nama kakak ipar : Nourul Aezlin 29 tahun


pic yang paling LATEST!!
kenapa My pilih pic nie??coz nie lah da first wedding dalam family My..
My eldest sister wed's
see..da greatest moment in my life..
&&
bila My dapat seorang Kakak Ipar yang paling baik ati and my sis dah kahwin..

untuk kakak..
selama beberapa tahun keluarga kita di timpa masalah yg tak penah surut kan sb KaKak..
selama 2 tahun jua la My pergi sekolah dgn linangan air mata dari rumah dan di berikan kekuatan oleh Imah & Sue..macam mana My jaga adik2 yang lain bila mama dgn daddy tiada di rumah sibuk mencari kakak di merata tempat.. My yg baru form4 belajar urus hal rumah tangga bila daddy dgn mama balik umah pukul 3 atau 4 pagi.. sakitnya bila mengenangkan masalah lalu tapi mama dgn daddy tabah menerima segalanya.. My habiskan sekolah dengan keputusan yang boleh di kira baik tapi masih tk layak untuk masuk UiTM sb satu sahaja subjek yg cuma lulus..terkilannya..tp bersyukur sb My masih di beri peluang untuk bergelar pelajar IPTA.. sudah 2 tahun berlalu..
kakak sudah kembali ke rumah walaupun mama masih mengenangkan kisah lalu dan cuba untuk melupakannnya tapi tak dapat..kesian mama kak,.sedih my..tak sanggup tengok mama menangis dalam diam..

25hb ogos 2010..
ari ini kakak bergelar isteri orang..My tak macam tak percaya..
masa abg azri lafazkan taqlik kakak menjadi isterinya..
my tanya Imah..
"patut ke aku nangis? kakak aku dah kawin la.. macam mana nie? apa aku maw buat?
kenapa my cakap macam tu kat imah? sebab my tak tahu apa perasaan my masa tu..gembira?sedih?atau apa? then bila saksi cakap sah..my terus rasa lain semacam..patut ke my menangis? my tengok daddy tenang je masa tu..then bila kakak salam daddy..daddy masih cool lagi lepas tu my nampak mata daddy dah merah tahan nangis..kemudian kakak salam mama..my dah mula rasa sebak tapi masih tahan lagi air mata dari menitik..kakak salam tangan nenek kemudia..nenek menangis sangat..
akhirnya..
tanggungjawab kakak dah lepas dari keluarga..
kakak sekarang di bawah abang azri..
mama dgn daddy tak perlu lagi rasa susah hati sb kakak..
kakak jangan lah lagi wat daddy dgn mama susah hati lg..
mereka dah banyak berkorban untuk kakak sahaja..
pada hari itu..
my dah asa keluarga kita dah mula sempurna..
kegembiraan dah datang kembali..
my mampu senyum dengan seikhlasnya..
setiap hari..

ya tuhan..
ku mohon kepada mu..
berikan lah dan kekal kan lah hidayah ke atas kakak ku serta seluruh ahli keluarga ku..
semoga kebahagiaan keluarga ku akan berkekalan dengan rahmat-Mu..



My sayang kakak..
please don't hurt us..
again..
we loved u..
soo much!!



contest ends on : 11 august 2010

Wednesday, 4 August 2010

Giveaway : Diary Giveaway



My nak diary coz My suka tulis tentang diri My & family & kawan and yang paling bermakna sekali..orang yang tersayang..hehe..My dah tulis diary since form 4 and now My dah ada 4 diary termasuk yang sekarang.. and My dah addict dengan satu lagi hobi baru..
Journal !!


diary yang da bertukar menjadi journal kesayangan My sampai sekarang..tinggal beberapa helai lagi..
kalu My jadi yang bertuah and dapat diary macam kat bawah nie..


Wahhhh..
happy ~~ Happy ~~ hapPy  sangat2..
please take me..
take me!! take me!!

hehehe..
jOm join ramai2..




ends on : 12th August 2010

Tuesday, 3 August 2010

Giveaway : Giveaway nuraarin 10 years anniversary


jom join 
Giveaway nuraarin 10 years anniversary

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ......
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu......
MENYAYANGIMU .... MENGASIHIMU ....dan MENCINTAIMU ....
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain......
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ......
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia
menjadi milik orang 
lain......
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi......


 Janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia
bukanlah faktor utama 
KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh m ema afkan
KESILAPAN orang yang kita
sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta
BERSYUKUR dengan apa yang 
kita sudah MILIKI ...kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA
...itu lebih BERMAKNA ! 

"Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan
berganti, namun yang
berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang"



p/s : utk kak nuraarin..semoga berbahagia dengan yang tersayang ye.. ^_^




Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014