Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Friday, 17 December 2010

Day 04

Day 04 – a habit that you wish you didn’t have


habit! Apa tue habit ya? Yang aku taw habit tu ialah  kebiasaan atau sesuatu perkara yang selalu di lakukan and sukar di kikis. Perbuatan atau tabiat buruk. Selalunya habit ni merujuk kepada perbuatan yang tidak baik a.k.a buruk. Cikgu Fiq! Betul ka pemahaman anak  murid kamu yang comel ini? Hohoho..

dalam banyak2 habit atau tebiat ( ayat sabahan sket) aku yang nda brapa baik dan aku harap sangat aku takda tebiat ini ialah TIDUR LEWAT. Huhu.. sakit nya kalau asyik tidur lewat kul 4 atau 5 pagi setiap hari. Paling teruk last semester masa menetap kat umah sewa. Aiyak! Orang sibok dah gi kelas jam8 pagi tapi aku jam 8 baru nak masuk tido. Dah tu bangun tengahari plak. Cincai masa tido aku cuma 3 ke 4 jam jak. Teruk tak teruk tak? nasib baik jadual kelas last sem start tengahari kalau tak, maw jak aku memancing dalam kelas.

Dari mana aku dapat tebiat buruk nie? Since aku masuk asrama time form3 dan berlarutan sehinggalah sekarang nie. Tidur lewat ni ada gelaran nya juga. Insomnia. Aku dah jadi insomnia bila exam menyinggah di setiap hujung semester. Seksanya masa tu hanya aku seorang yang tahu bila member dok tido nyenyak aku pula masih kira bulu kaki korang. Hua3.. siyes bila aku tak dapat nak tido, aku akan mula mengemas barang2 aku dengan tujuan supaya aku cepat penat dan senang nak tido tapi tak menjadi. Huhu.. bayangkan korang baring2 pastu golek sana golek sini. Tutup mata buka mata. Pandang sana pandang sini. Taw2 jak dah dekat 3 jam korang macam tue. penah terjadi tak kat korang? Nie lah yang selalu terjadi kat aku. Huhuhu.. bila aku dapat tido? Ntah aku pun nda sedar jam brapa dah masa tu. Yang aku taw nak dekat jam5 dah baru dapat tido.
* aku patut kira kambing biri2 kot

Susahnya nak buang tebiat tido lewat nie. Bukan aku tak cuba pun tapi mata aku ni hah tak nak tido. Kepala aku banyak pikir benda lain dan macam2. Selalunya untuk aku elakkan daripada tido lewat nie, aku nda kan tido pada waktu siang supaya nati malam senang nak tido awal tapi nda dapat buat BW.. huhu.. lepas tu waktu siang, aku habiskan masa dengan wat keja umah atau layan novel. Tak bley layan tido nati susah nak tido malam. Lagi satu, aku tak bley terlelap pada jam8 malam atau yang sewaktu dengannya sebab aku taw nati aku akan terjaga hingga ke lewat pagi. Asal je dah limpas jam12, confirm aku nda dapat tido dah. Dah banyak kali jadi macam nie, ntah apa aku nak wat lagi. Huhu.. nak tak nak, terpaksa la aku gi klinik ni taw.


Oh aku harap sangat aku takda tebiat nie. Sepa sanggup tuka tebiat nie ngan aku? Hahaha..

p/s : next entry day 05.

10 comments:

Azmira Yusoff said...

habit aku ada lahh . aku ske tido ngn ttp muka ..

Cikgu Fikri said...

hehehe..
x sangka nama aku pown tercalon dlm entry ko ni..
hurm..
habit tu lebih kurang lah kott mcm pendefinisian ko..aq rasa lah..
(kamus xder kt sblh ni..heheeh)

Weh,
serius, probs ko, mcm probs aku masa pertengahan taun aritu..
Aq start jd cm tu, bler kwn rumate aku memekak2 dlm bilik..Serius aku xbole tdo..Cm ko lah, golek2, kiri kanan, still xbole tdo..last2 tau2 dh 3 jam kita kt atas katil..Pernah skali tu, smpai 3 hari berturut2 bnda tu brlaku..
Dh lah esok aku ader kelAS lari pecut..pergh..lemah beb..

Ada 1 hari tu, rumate aku ckp ngan kwn dia kt luar bilik, tp still dgr tau..so, mmg aku susah nk tdo lah kan..pdhal esok aku nk exam PJ...pergh..last2 aku tegur rumate aq n ktorang trus gado smpai 3 bulan rasanya..Lepas raya aritu, varulah ktorang baik..kadang2 sbb aku susah nk tdo ni, aku bergaduh ngan dia..sbb kdg2 dia suka tgk movie, psg lagulah..hurm..
tp, skrg, alhamdulilah..dia dh mula fhm..aku pown dh xkisah sgt klu kwn2 dia dtg bilik time aku nak tdo..
bak kata kwn aku dulu,

semakin kita pkir sesuatu, smakin susah kita nak tdo..

Lg 1, klu xbole tdo, aku akan wat solat hajatd n solat 1/3 malam tu, insyaAllah bole tdo lps tu...

Aku harap sgt benda mcm ni xberulang lagi..SmogA LEPAS ni ko mudah utk tdor..Amin..

Sbb aku tahu, betapa peritnya susah nak lelapkan mata...

Pergh..pnjg gler komen aku ni..aku kalau dh jumpa geng yg ader probs samer, mmg pnjg bercerita..sorry..huhhuh :)

MiSzy DiaN said...

gemok : ah'ahh sama laa kita..aku pun suka tido ngan tutp muka.. tak kesah arr baju ke tuala ke..janji tutp muka tp bkn dgn bantal..hehehe

MiSzy DiaN said...

cikgufiq : amboi pnjg nya komen..ni nak wat rumusan ke nie ckgu? hehehe..

seksa kan kalu da pyah nk tido..oOuh dulu roOmate aku tk pnah wat hal sb dia mang dah taw aku akn tido lewat sb asyk bgayut je lam blik..hahahaha..yg jadi problem kt cni, pnyakit lama aku ni dtg blik n makin truk taw.. nak lagi tym exam,. tuhan he yang taw menderitanya aku payah nk tido..sampai nak kurus bdan aku sb kesan tido lewat kan..hehe..

ah'ah kdg2 bla payah nk tido, wat solat tahajud n hajat..alhamdulillah..senang gak nk tido tp still lewat arr..nak dkat kul 3 pagi gtu..hehe..

hehehehe..
takpe..pnjg sgt? tak sesak pn ruang komen ni k..

iniialahaku said...

errr...cam sma je tbiat aku cam kat ats ni...tdi dah mmbuktikan sgalanya..

MiSzy DiaN said...

iniialahaku : sama ke tebiat kita?tahniah..welcome to da club..hehehehe

Cikgu Fikri said...

heheeheh..
ko brgayut dlm bilik?
rumate ko xmarah ker?
heheeheh...
weh, lps aku bcer entry ko ni, tetiba aku tringat balik kisah aku xbole tdo tu..
Aduh..
cmner ni?
heheeheh...
mintak2 x berulang lg..
Amin.... :)

MiSzy DiaN said...

roomate aku tak marah pun..dia fham gak..hehe..kdg2 smpai nak tido pun aku msh bCalling..arghh gilerr btol..ahahahaha..
weyhh jgn arr tido lewat..tak baik..
aku skrg ni dah cuba tido sblum kul 12..ok gak la dpt tido..kalu tak, berjaga arr aku smpai kul 3 pagi taw.. seksa aku..mana lg lapar nati..hahahahahaha...

skrg ni ko msh mcm ni nda??hehe

Cikgu Fikri said...

misz dian...
huhhuhuhu..
skrg ni alhamdulilah aku dh bole tdo...
tp, kalau balik maktab nanti,mintak2 lah kejadian samer xberulang lg..
kt rumah mmg aku tdo lambat..
kt maktab aku lah antara insan tdo pling awal..
around 11-12..
hehehe :)

MiSzy DiaN said...

ouh awalnya ko tido..
kalu aku kt umah atau hostel sama jak..
tido tetap lewat..
tp kan kalu kt hostel aku..
kul 11 tu dah kira masi awl taw..
bley bkeliaran lagi kt ruang legar aras..tp study arr sb kul 11 dh kena tutp lampu lam blik..
hehehe..
harap ko tak bjaga lagi arr kt maktab nati yaa.. hehehe

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014