Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Tuesday, 28 December 2010

Handphone susah, Public Phone pun susah!

Tension sangat2 bila nak dekat tahun baru nie. Macam-macam masalah datang last minute.. huhu.. memang segal betol la.. dah lah gaji lambat kuar, keja swasta memang gaji lambat keluar ka?? huhu.. JPA pun tak masuk lagi,betul-betul menduga kehidupan seharian aku nie.. tadi baru jak pi anta hanset kat kedai di bawah ofis nie untuk di repair.. aku bajet RM60 jak sebab nak format balik, taw2 dia charge RM120 sebab problem LCD ngan ntah apa.. bukan masalah format atau software dia.. hujung bulan dah nie, gaji cepat lah engkau kuar ok!

aku rasa macam nak tak nak jak guna hanset sekarang nie sebab asal jak aku pegang hanset, confirm kena anta gi kedai punya untuk repair. apakah sengal tangan aku nie? huhu.. dalam family, aku lah antara orang yang kerap sangat tukar hanset. adoiyai.. bak cni tue Public Phone kat aku..

aku tak ingat darjah berapa dah masa tu, aku guna hanset nie wat sementara waktu..

nokia 3315

kemudian tak lama lepas tu..aku tak guna hanset.. haha.. budak2 kan, nak pegang hanset watpa gak? paling2 pun call parents jak..hehe.. then masa aku form1 aku guna hanset sony ericsson tapi aku tak ingat ar model jenis apa.. hanset ni bertahan selama 2 tahun kot kalau tak silap sebelum kena curi kat rumah.. lepas tu masuk hostel, aku guna balik hanset nokia lama. standard lah budak hostel guna hanset cikai, nanti kena rampas susah pula.. lagi pun aku bukan nak sangat guna hanset, cuma untuk memudahkan parents call..hehe

nokia 3310

then masuk form4, ayah aku bagi hanset baru pula. kali ni canggih sket, kira naik taraf seinci jak lah..haha..

samsung x640c

tapi tak sampai setahun hanset nie kena curi plak masa kat dalam kelas.. huhu.. member cilok then gi jual kat anak kepada kawan ayah aku.. bapa budak tue pi call number ayah aku untuk tuntut balik ni hanset sebab dia syak anak dia beli hanset curi. syukur alhamdulillah berkat doa 3 hari, hanset ni balik ke tuan asal dia..hehe.. pencuri tu? aku diam jak kat kelas.. tak nak cerita panjang, siapa makan cili dia ar terasa pedasnya..

tak lama kemudian, naik form5, ayah aku belikan hanset baru lagi memandangkan result percubaan spm aku kira bagus masa tue kan..hehe.. hanset ni paling aku sayang sangat2, biarpun tak lah seGrand mana macam hanset orang lain tapi kena bagi sebab result trial spm aku paling terbaik dalam sekolah.. huhu..kenangan masa sekolah.. aku guna hanset ni lama gak dalam 2 tahun kot rasanya sebab masa semester 2 aku masih lagi guna hanset nie..

iMobile 318

tukar lagi hanset! tak silap aku masa semester 2 pada awal tahun ni, JPA pun dah keluar masa tue, aku terus gi beli hanset baru.. huhu.. aku teringin plak nak guna hanset jenis sony ericsson sebab aku suka bergambar kan.. so aku pun cari hanset yang secambest ni..last2 aku pilih hanset nie..

sony ericsson k770i

hanset ni best sangat sebab aku suka camera dia and kaler dia. aku taw ada keler purple tapi aku tak pilih sebab ni jak keler yang ada masa tu, aku pun rembat jak lah. tapi entah dah masuk 2 kali aku tukar screen hanset ni nak dekat RM300 gak sebab screen pecah kan.. last skali hanset ni problem kat keypad and board  dia.. repair lagi balik na dekat RM120..

tak lama kemudian, pada bulan julai yang lalu, dapat lagi hanset baru. kali nie kena bagi free oleh Mr Nizam.. dia cakap aku nie tak boleh nak guna hanset jenis sony sebab cuai betul, lagipun hanset tu sensetif sangat and cepat rosak. so dia suggest guna hanset nokia jak. aku cakap kat dia, kalau macam tu belikan jak lah.. then dia cakap ok, jom gi beli. mak aih! biar betul..hahaha..

nokia x3

masuk tahun ni dah 2 kali tukar hanset. aku jaga hanset ni baik2, tak jatuh pun tapi entah mana sengalnya hanset ni buat hal.. dia buat hal time aku gaduh ngan Mr Nizam. bayangkan kalau kami gaduh, hanset ni pun wat hal sekali tak nak on.. terpaksa anta gi kedai.. huhu.. masuk nie dah 3 kali aku anta hanset ni gi kedai untuk repair.. last aku gi repair kat kawan aku before cuti ialah nak dekat RM130 tak silap.. dan baru tadi aku melayangkan duit sebanyak RM120 semata-mata LCD dia yang problem..maybe slide juga kot..huhu.

last sekali, aku guna hanset nie sekarang.

CSL i100
kalau aku campak pun takda hal punya lah tapi baru2 nie dia dah pandai wat hal..tak nak on pula..huhu.. kalau hanset macam ni pun rosak gak..lebih baik aku guna public phone jak.


macam-macam jenis public phone ada, pilih jak kecik ka besar.. tak menyusahkan..tapi mana nak cari syiling pula..pastu rasanya line sentiasa ada ka??
huhu... ada hanset susah , public phone pun susah..
baik aku tak yah guna hanset pasni kalau tak sumanya anta gi kedai jak..
balik2 nak kena repair..
tangan aku tak boleh pegang hanset lahhh..



p/s : aku nak beli hanset baru nati.. rasanya apa yang sesuai ar??aku tak nak yg slide or flip

9 comments:

Nor Adzwaty Rokkafella said...

ko beli la hp yg RM88 satu tu...yg xda kaler skrin...tu tahan lasak...di jamin...tapi mmg xda canggih2 la...

MiSzy DiaN said...

nor : hahahaha.. tu la..memula nak gak beli hanset mcm tu tapi nati jadi kuno arr plak..hehehe.. tkpa..jnji lasak..

Cikgu Fikri said...

sKRG AKU pki X3...
huhuhuh...
ko suka tiru aku kan..
aku pki hp ni, ko pki hp tu gak..
muahahahah...
ae, ko under JPA ae?
yg satu sem rm5800 tu ker?
lg 1, wah, ader orang tu, trial dia terbaik 1 skolah seh..
braper trial ko masa tu?
huhhuhuhuh...

MiSzy DiaN said...

ehh..
ko pkai x3 gak kaa??
sengal laa ko nie..hahahaha..
yuPss..
aku under JPA..hehehe..
rm5800..mahal glak tu..tu course lain kot..atau utk dak degree jak..aku nie cikai jak diploma..
rm4500 semester..hihihi..


hahaha.. trial aku..
arr brapa erk..lupa dahh..hua3..

Azmira Yusoff said...

PAKAI hp murah2 sudahh.

Cikgu Fikri said...

ko polyteknik kan?
JPA pown mmg ader sediakan utk poly gak ae?
untung seh ko..
tahniah.. :)

Cikgu Fikri said...

ko polyteknik kan?
JPA pown mmg ader sediakan utk poly gak ae?
untung seh ko..
tahniah.. :)

MiSzy DiaN said...

mira : mmg skrg tg guna hanset murah pn nie..hehe pasni ntah..nk guna hanset pa ntahh..

MiSzy DiaN said...

fiQ..
ah'ah..
JPA ada sediakan scholar utk dak poli gak..tp base on result spm la..hehe..
rezeki dpt scholar.. :)

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014