Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Wednesday, 12 January 2011

tutorial : blockquote



tadi Cik Atikah nie request tutorial blockquote tapi lain tutorial lain pula yang aku dah buat taw..hehe.. harap tutorial kali nie adalah menepati permintaan Cik Atikah yaa..

blockquote tue ialah kotak yang korang boleh taip text dekat dalam dia.. untuk buat blockquote, korang kena highlight dulu text then tekan button macam kat bawah nie untuk tukarkan text korang ada dalam blockquote tue


rupa blockquote adalah macam nie..
http://miszydian.blogspot.com
step 1
macam biasa
Login - Dashboard -  Design - Edit HTML

step 2
click kat Expand Widget Templetes then press CTRL + F

step 3
 cari code nie
.post blockquote {

step 4
copy dan pastekan semua code tue dengan code nie

.post blockquote { 
background: URL(url gambar korang);

-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}


extra step
belajar code2 dia pula.. 

.post blockquote {
background: URL(url gambar korang); url gambar boleh dapatkan kat sini
-moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; ( ini border dia. kalau nak ubah just ubah top atau bottom. boleh lah cuba sendiri ya..
Border: 1px solid #ff0d62; ( ini border color merah kalau nak tukar color dia boleh klik sini. then kalau nak line dia tebal lagi boleh tambah 1px kepada 5 or 10px.

solid ialah garisan lurus. contohnya ________________
dotted ialah garisan titik2 contohnya ..........................
dashed ialah garisan putus2 contohnya ------------------

then preview dulu.. kalau dapat boleh lah save kan ya..

4 comments:

fiezah91 said...

sgt berguna nih.. hehe

areteacar said...

wah dian!! pening jap cik tikah nak buat. haha..
btw, t cik tikah cuba yer :) thanks sangat sangattttttttt taw sebab sudi ajar. sorry menyusahkan ....

MiSzy DiaN said...

fiezah : hehe.. bley cuba yaa..hehe

MiSzy DiaN said...

tikah : copy paste jak step no 4 tue.. letak url..then siap.. hehehe

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014