Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Wednesday, 12 January 2011

tutorial : border dekat keliling blog

first time buat tutorial nie.. itu pun selepas dapat request dari Cik Atikah nie macam mana nak buat border dekat keliling blog.. kalau ada salah boleh minta tunjuk ajar dari tutor blogger yang lain ya ^.^


klik untuk lebih jelas


step 1
Login - Dashboard - Design - Edit HTML


step 2
click kat Expand Widget Templetes untuk memudahkan cari code.


step 3
press ctrl + F
then cari code nie
.content-outer {
atau 
/* Outer-Wrapper


step4
then akan keluar code banyak-banyak macam nie

-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .10);  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .10); -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #000000;  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0,0, .10);


step5
copy code ini
border: 3px dashed #CC9999;
di bawah sekali code step 4

dashed tue boleh tukar
dengan dotted or solid


then boleh preview..
kalau menjadi boleh save macam biasa ok?

siap!

3 comments:

areteacar said...

TQ dian for the tutorial but apa yg sya mksudkan ialah, nak buat text yg background dia ada kaler pink tuh. hehehe... dalam entry awak kan de test yag de column n ada backgroung dot dot kaler pink.. :)

MiSzy DiaN said...

blockquote kah maksud awk nie??

arissa :) said...

hey ! sy dah jumpe sume tu . bile save , msty xboleh . and dye msty kua cm ney 'Invalid variable declaration in page skin: The skin variables could not be parsed as they are not well-formed. Input: ' um , npe ek ? help please !!

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014