Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Monday, 23 May 2011

Contest Treasure Hunt Online Season 3 | Jom menangi hadiah menarik




Ini adalah STICK POST
sila scroll ke bawah untuk entry terbaru



Mynewshub baru sahaja membuat beberapa aktiviti menarik yang menawarkan hadiah cukup lumayan seperti 'Komen dan Menang' dan 'Treasure Hunt Online' yang baru sahaja memasuki musim yang ke-3 yang akan bermula pada 9 Mei 2011 ini. Bagi yang tidak mengetahui, Mynewshub merupakan satu portal berita yang baru sahaja di lancarkan.

Hadiah Pertama: 1 x Macbook Pro  
Hadiah Kedua: 1 x Nikon D3100  
Hadiah Ketiga: 30 x Voucher Petronas RM100
Treasure Hunt Online memerlukan korang mencari jawapan berdasarkan petunjuk yang terselit di dalam berita Mynewhub dan kumpulkan semua jawapan tersebut sebelum tarikh tutup penyertaan. Jawapan yang di cari adalah tajuk berita, mudah kan. 



kalau rasa nda yakin maw join, korang komen jak di mana-mana berita Mynewshub, dan hadiah yang menarik menanti korang sekiranya rezeki tersebut berpihak kepada korang. Alaaa~ komen dan menang, senang bukan :)

syarat penyertaan Terasure Hunt Online ----> KLIK SINI
untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut





p/s : Sila LIKE post ini, korang kan baik hati dan comel macam aku :)


Photobucket

Thursday, 12 May 2011

:: Fakta Menarik "BlOgger Friends FOrever (BFF)" ::

:: Fakta Menarik "BlOgger Friends FOrever (BFF)" ::


menggalakkn hubungan yang lebih akrab sesama blOgger

mengeratkan hubungan antara blOgger2 yg telah jOin cOntest
(untuk lihat list nama peserta KLIK SINI)

dapat tOpup percuma sekiranya menjadi pemenang bertuah yang dicari!


aku menjadi  pilihan buat blogger nie sebagai rakan blogger yang paling rapat dengan dia. Thanks a lot to Alongxp sebab dia juga lah orang pertama yang sudi ajar aku guna Twitter hehe. baik kan dia? :)
so di sebabkan dia telah tag aku, maka harus lah aku tunaikan permintaan tag kali nie dan contest kali nie adalah tentang Blogger Friend Forever ~ myyyy ada juga orang sudi buat contest macam nie and credit kepada tuan penganjur iaitu Cik Diana dan Cik Mira yang anjurkan contest sebegini, rasanya nda ramai blogger yang buat contest pasal Friends of Blogger kan :)

Siapakah rakan blogger yang korang kenal rapat or baik?

ramai sangat but so far yang paling rapat dan kenal dengan baik ialah Cik BamBam, Ziema, Tia, Cikgu Fiq, Sis Aieda, MisS Nadh,  Izzaty Hedry dan sudah tentu lah Alongxp 

Nyatakan blog sape yang korang suke masuk, selalu komen or lepak?

aku pengomen tegar Cik Bambam~ :) memang setiap kali masuk blog dia, aku akan drop comment dekat semua entry, bukan nak bajet komen banyak tapi aku memang suka komen sebab dia rajin update entry, begitu juga dengan Ziema, Sis Aieda, Tia dan Cikgu Fiq

Lengkapkan slogan.. "Saya layak bergelar seOrang "Blogger Friends Forever (BFF)" kerana 
perkenalan aku dengan mereka bukan setakat di alam maya tapi tulus dari hati untuk mengenali dengan lebih dekat. 
Sila tag kepada 3 orang blogger lain and make sure they'Olls tahu yg diorang ditag..

Cik Bambam yang Hot dan Comel macam otromen
Ziema bakal Doktor Love 
Tia dari The Land Below Wind
Sis Aieda yang baik hati dan rajin mereview


and untuk mereka yang berminat juga boleh lah klik sini
tarikh tutup 25 Mei 2011




Photobucket

Wednesday, 11 May 2011

Rindu seorang blogger menjawab pertanyaan





ada seorang nie blogger nie yang rindu kat aku~ (n_n)Y
Ooh my~ thanks Tia sebab tag aku untuk jawab persoalan nie semua.
satu ari aku nda update blog kan? 
ya~ last entry aku pasal blogger sabah, satu kejadian buruk telah menimpa aku :(
aku nda maw cerita pasal tue kat blog~ yang penting sampai sekarang aku masih trauma sebab kejadian tue..
sekarang nak jawab semua soalan nie plak..

5 tarikh penting
hari lahir seluruh ahli keluarga adalah paling penting
tarikh puasa dan raya paling di ingati
cuti semester juga penting
hari lahir si dia sudah semestinya
dan yang terakhir sudah tentu birthday aku 

5 perkara di buat semalam
bangun lewat pagi buat pertama kali
pergi ofis untuk selesaikan urusan penting
melayan movie Step Up3 dengan family

online twitter with Ziema
bila dah ngantuk, tidur

5 perkara yang buat korang gembira
nothing special on dis week coz minggu nie paling teruk rasanya~
tapi rasa sedih tue still terubat dengan komen yang telah di bagi di blog.
thank you sangat kat korang yang sudi yang drop comment kat blog ini
dan special thanks to Ziema coz chatting semalam dapat juga legakan rasa hati yang tengah gundah gulana sekarang.
dan juga Tia sebab rindukan aku :)

5 sebab jawab soalan
dengan rasa rindu, Tia tag aku untuk jawab soalan ini
maaf, cuma ada 1 sebab utama sahaja untuk menjawab soalan ini :)

5 orang blogger yang di tag

peminat setia otromen yang comel dan hot!

luckiest sister on twitter

orang yang baik hati selalu sudi tunjuk ajar

rakan blogger yang paling peramah

adik ku yang makin maju dalam dunia blog




Photobucket

Monday, 9 May 2011

Oh blogger Sabah ~ Nda atau Tidak sama jak!


credit to Tia

The Land Below Wind~ I'm proud to be Sabahan~
aisehhh punya semart intro pagi nie (n_n)Y
since Tia dan Adan pernah buat post pasal negeri sabah, aku pun maw buat jua bha~ korang pun sedia maklum kan yang aku berasal daripada Sabah, sebab tue entry aku penuh dengan loghat Sabah tapi korang still boleh faham ~ thank you :)

sejujurnya loghat Sabah aku nda lah sepekat mana sebab loghat Sabah sebenarnya ikut bangsa juga tapi kalau  aku buat entry ikut loghat bangsa, alamat~ korang semua tekan X pula nati kan hehe.. so aku cuma guna bahasa manual jak, means semua orang sabah kebanyakan pakai bahasa yang sama nda kira lah berlainan bangsa. erm~ faham? hehe jangan kamu bingung dulu arr :)

contoh bahasa yang di gunakan,

Nda - 'nda' nie sama jak maksud dengan tidak atau tak tapi memang rasa janggal bila orang Sabah bercakap menggunakan ayat 'tak' atau 'tidak' melainkan dia flaksibel dengan sesuatu bahasa so penggunaan ayat 'nda' adalah lebih senang. perkataan nie boleh di gunakan untuk menggantikan perkataan 'tak' dan 'tidak'

Tiada - 'teda' pula bermaksud tiada. ini cuma perkataan Tiada yang telah di singkatkan menjadi 'teda' tapi aku memang jarang guna ayat nie dalam entry sebab nati korang nda faham pula. so, majoriti orang Sabah memang kerap guna ayat 'teda' berbanding 'tiada'. cuma nda kesemua lah~ ikut sesuatu bangsa sebab loghat sini memang pekat sangat :)

Bha / Bah - ayat paling femes amos di Sabah ialah BHA/BAH . 'bha' lebih kurang sama dengan penggunaan ayat 'okei' cuma nampak macam kasar sikit bila bercakap secara direct dengan seseorang. selalunya ayat 'bha' nie bermaksud 'setuju' akan sesuatu. 
contoh situasi

Adan baru tahu yang Tia nie satu daerah dengan dia di Sandakan so Adan pun maw ajak Tia pergi bazaar ramadhan nati ~ :)

Adan : nati boleh lah kan pergi bazaar ramadhan sama²..
  Tia : bha boleh jak..

tue contoh situasi cuma kadang² penggunaan ayat nie boleh menjadikan sesuatu keadaan nampak seperti kasar~ ehh ramai yang cakap orang Sabah kalau bercakap memang kasar kan? nda juga semua orang Sabah bercakap kasar cuma penggunaan ayat tue jak yang nampak kasar :) dan satu lagi, orang Sabah kalau bercakap memang laju, selaju keratapi dari Tanjung Aru ke Beaufort hehe.. itu nda di nafikan sebab aku pun cakap laju gak~ dan problem aku kalau bercakap, memang laju sangat sampai orang nda faham.. rasanya Cikgu Fiq pernah bercakap dengan aku dan dia tahu lah selaju mana aku bercakap hehehe~ :)

last but not least~ jangan terkejut kalau korang datang Sabah, tengok budak² bercakap dengan parents dorang 'Kau Aku' hehehe.. bukan nak kurang ajar cuma memang macam nie lah cara percakapan orang Sabah. 

jom berkenalan dengan blogger dari Sabah ~ best bah berkawan dengan dorang sebab semuanya peramah dan baik ati taw~ cuma nda taw lah kalau dorang nie cakap laju² atau nda hehe..



p/s : korang nak blog nie guna bahasa Sabah atau nda? maksudnya blog nie tidak akan menggunakan bahasa Sabah lansung :)


Photobucket

Sunday, 8 May 2011

adab bercakap bagi seorang perempuan dan BLOGGER

tadi blogwalking kat bicaramakdara
ternampak post nie pula ' tak setuju dengan blogger nie'..
dia boleh mengutuk  menegur tapi cara yang di gunakan salah, 
( since tuan blog pun dah komen and heran if dia tulis pasal tegur menegur, so aku tukar laa perkataan asal menjadi KUTUK)
means, cara dia menulis menampakkan kebodohan dia sendiri sebagai perempuan..
some part, aku setuju dengan apa yang dia sampaikan tapi seriously, 
the way she speaks totally like an idiot!
kalau nak marah or nda suka sekali pun, tolong lah jaga adab dan peribadi diri sendiri.. penulisan tue menggambarkan diri seseorang since blog nie cuma lah alam maya dan hanya melalui penulisan sahaja seseorang itu boleh di gambarkan tapi dengan cara macam nie? 

'ini blog aku, so suka hati aku'

yeahh blog kesayangan si dia tapi blog itu juga lah yang menjadi tatapan orang ramai..blog itu juga lah yang selalu di kunjungi sebab bahasa dia yang sudah maju setapak ke hadapan..
jadi nda payah lah nak sibuk dengan blog orang lain kan..

bukan nak sibuk tapi hairan dengan si dia..
dok mengata orang sedangkan diri sendiri sama..
take a look at the twitter deck and see da pic :)

cuma nak mengingatkan, sebagai perempuan..
walaupun tidak berjumpa secara face to face tapi tolong lah jaga adab dan tatasusila bila menulis..
rasa segan bila baca blog macam tue..


KLIK SINI dan korang boleh nilai :)


update!
dia bukan menegur tapi luahan perasaan dia kot..haha btw,
guna lah bahasa yang baik yaaa~
entry tue pada pandangan orang dah macam 'menegur' bukan?



Photobucket

Hello blogger's

I'm back!
dengan muka yang sudah hitam and bida sebab berpanas di pantai kemarin hehe..
haiyOoo~
ada yang rindu sama aku ka? hehehe..
sorry~ ada sikit punya hal yang maw di urus 
sampai blog kesayangan nie pun terabai~ huhu :(



tetiba rindu sama kulit yang dulu macam nie..


pulang jak ke blog, tayang muka~ biar laaaa~ yang penting bahagia..
sekarang maw stay di umah jak kasi putih balik muka yang sudah hitam..
siapa yang ada petua kasi putih balik muka? ehehehe muka ku terbakar sudaaa di pantai~
celebrate Mother's Day dengan berpiknik :)

oh ya, 
hadiah untuk peserta Lucky Draw, akan di poskan minggu depan..
maaf lambat~ :)

and last but not least,
Hello Blogger's
miss u all :p




status sekarang :
tengah reply semua komen and blogwalking satu persatu..
grrrr~ muka aku tetap itam jua.. itam sssssiiiiikit laaa.. hehe





Photobucket

Thursday, 5 May 2011

maaf pengunaan bahasa anda tidak sesuai dan tidak dapat di fahami~ perempuan xial?

just short entry~ 
supaya blog nie nda sunyi sangat, 
nati aku akan kembali berblogging seperti biasa..
aku perlukan masa untuk rehatkan fikiran sebab banyak sangat problem buat masa nie..
btw, enjoy dis article~ ya laaa, aku pinjam kejap dari facebook, sebab aku tertarik dengan title notes nie..

CalL drI p`puan xiaL (xgurL bF Qu)



4.maY(mlAm 1o.48)
mlAm bf Qu dtg umaH,tloNg2 kami usAi eletriK
p`tlingkahan antra Qu,bfQue n p`puaN xiaL

p`puan xiaL : Qo mo tau,kmi brU jax hbiS ceK in neYh .. Qo tau lh jua kaN pa kmi buAt 2 .. jGn jleS k,bkaL husbAnd Qo 2 lgY pliH Qu .. xGurl dYa .. hha

aQue : ouH ya kaH,Qo x`mlU kH kacaU bf oRg ?? manG HabiT Qo kH ksiH rsaK HbungaN oRg ?? ataW dH lgY yg lbiH Hbat ?? uh ..

p`puan xiaL : 2 laH Qo xpnDai mOk jga bF,bOring dH dYa kan ma Qo .. 2 lH dYa criK Qu,n 1 lgY brU bf .. sO dYa pOn miliK Qu,ne pOn dYa maU2 lg ma Qu .. memanGgiL ..

aQue : ouH,bOring kH dYa ma Qu ?? xplaK Qu tHu .. lau Qu tHu,xdH lH dYa larI ma Qo kan ?? ouH2 brU fHam .. ouH da bf Qu kH pat Qo ?? bH bguS lH,g lH kmO waT prOjek bliK ..

p`puan xiaL : iyA dH dYa cniY .. npA Qo mau ckaP ma dYa kH ?? alaH dYa xmaU ckaP ma Qo,dYa ckaP dYa bOring udH ma Qo ..

bf Que : knPa xpgiL bF c`pu3 2 ?? cniY Qu mau ckaP ma bf c`pu3 2 .. mC lgY kmO prOjek kH ??

p`puan xiaL : neYh cpa jgaK mau sbuK2 ?? iYa mC lgY kmi meN ne ..

bf Que : ne lH bf c`pu3 Yg Qo bruK2 kaN tmpaT c`pu3 haRi 2 .. Qo xngaT ma xbF Qo yg dlU bwa Qo kawIn,tP Qo laRi ma lakI leN .. skG brU Qo cri2 Qu bliK ?? dgaN bg rsaK hbngaN Qu ma bkaL tnanG Qu .. Qo xmlU kH aH ?? kdapaTan bH sdaH,xpyaH lH mau fitnaH2 lgY k .. taubaT lH Qo,nntY xdH mau Qo lau Qo gni ouH ..
klaU Qu mLu ouH da gF gniY .. paliS2 jauH api dRi neraKa .. eeeeee puih xiaL pnya p`puan !

p`puan xiaL : eh slH 6ber klY Qu neYh .. sOry aH (skil cover malu lh 2)

aQue : puaS udH bg rsaK hbunGan Qu ?? beK Qo mati lH !! pUck U !! p*** Qo b`ulaT udH 2 .. TnDa2 mau maTy !!

p`puan xiaL : (no respOn) .. T-T

aQue : naH np Qo ngiS ?? Qo yg waT slH Qo plaK ngiS .. adUi,jgaN lH Qo ngiS .. tmbaH mCm setaN muka Qo !!

p`puan xiaL : tuuuuuuutttttttt (ttuP hp)

last2 lngsung xdpat kol dh hp p`puan xiaL ne .. mati sdh kali .. hahah
taubat dh kali .. hahah skali kmpul,lpas smua bh ..

pngajaran utk p`puan mcm ne .. xpndai sdar dri .. dlu d`ludah2 org msa org mau sma dya .. bla urg da yg len,bru lh sna jga mau mgejar .. p`puan gni jgn bg hdup ..
nsib dlm hp,klau real ntah hdup ntah mati ne p`puan xiaL ..
klau mama dya tau,myesal s`umr hdup mama dya ksih branak ouh .. ah,kpada p`puan skalian yg da bf n mau menuju ke hbungan srius ne .. cek latar blakang bf dlu .. sbelum jdi mcm aq ne ..

bye ..



~ astaga, aku nda paham apa orang nie tulis taw, penggunaan bahasa dia sudah maju setapak ke hadapan~ nahhh BM aku pun tunggang langgang tapi sekurang²nya kamu masih faham jua kan apa yang aku tuliskan nie daripada notes di atas :p 

aku cuma main agak² jak apa yang dia maw sampaikan sebenarnya pada kawan dia and nota nie ditujukan khas untuk seorang perempuan yang di katakan telah merosakkan hubungan dia dengan ex-bf dia? kali laa~ sebab aku nda boleh faham lansung apa yang dia tulis di atas nie.. and pendapat aku, no need lah nak tunjukkan keburukan perempuan tue kat orang lain, selain daripada memalukan diri sendiri sebab menggunakan bahasa yang kurang sopan bagi diri sendiri yang juga seorang perempuan~ plus, memaki! auww~ behave you self darl :)

gaduh sebab BOYFRIEND? hello~ wake up girl~  think it twice :)

still tengah memahami apa yang dia cuba sampaikan :) korang faham kah apa yang dia tulis? tell me~ i want to know too :) kalau aku salah tentang nota nie, tolong bagi tahu :)



p/s : aku akan blogwalking dan balas semua komen pada tengah malam nie.. hurmm~ masih mencari rentak berblogging sebab serabut kepala bila banyak masalah~ okei? take care :)





Photobucket

Monday, 2 May 2011

selamat tinggal buat sementara waktu wahai blog ku


tamat sudah LUCKY DRAW dan keputusan pun dah keluar kan ~
tahniah buat mereka yang menjadi pemenang dan mereka yang tidak menang, 
jangan lah sedih. nak buat macam mana, dah tangan adik ku yang memilih kesemua nombor tersebut.
dan aku?
jangan tanya kenapa, rasa lain sekejap..
uhuhuhu~ nak bawa diri laa buat sementara waktu
sunyi blog nie nati? hurmm~ memang sunyi pun..
tq buat mereka yang sudi singgah.
nati aku datang balik, aku nak wat review blog pula
hahaha..
angin betul laa.. entah apa sudah yang aku tuliskan nie..
k bye3






Photobucket

Keputusan rasmi pemenang | Dayana Az dan Miszy Dian buat LUCKY DRAW!

Assalamualaikum,

 berdasarkan entry semalam, hari ini adalah keputusan rasmi Dayana Az dan Miszydian LUCKY DRAW. sebelum itu, terima kasih sangat² kepada mereka yang sudi menyertai lucky draw kali nie :) nda maw cakap panjang², kamu bukan maw baca jua~ semua maw tengok result hehehe.. so here's da full result.. 



click pada gambar(link)  untuk ketahui siapa pemenang if gambar nda jelas :)

pemenang no.12
keychain made in sabah


pemenang no.11
keychain made in sabah


pemenang no.10
keychain made in sabah


pemenang no.9
fridge magnet kecil


pemenang no.8
fridge magnet kecil


pemenang no. 7
keychain felt craft



6 pemenang lagi?
pergi ke blog Dayana Az segara 
sebab peluang kamu untuk menang masih ada :)

bagi kesemua pemenang,
tahniah sebab korang yang bertuah dan bagi yang lain, 
korang pun bertuah juga cuma tiada rezeki,
jangan sedih ~ :)
nati kalau kami buat lagi, bagi 20 hadiah pula :)

sila emailkan butiran berikut
nama, email, blog, no telefon dan alamat
ke dianmnr91@gmail.com
sebelum 16 Mei 2011
atau cabutan lain akan di buat sekali lagi sekiranya kami tidak mendapat maklum balas dari pemenang


pesanan :

PEMENANG KEYCHAIN FELT CRAFT sila EMAIL , Dayana - dayana.az93@gmail.com

PEMENANG HEADER PULA SILA EMAIL , DD BSHOP - ddbshop3@gmail.com DENGAN TAJUK EMAIL - HADIAH SAYA DARI LUCKY DRAW. Email perlu berserta gambar untuk header, tulisan pada header, tema header (cute, gothic, etc.), link URL blog nak letak tak pada header? , dan sertakan maklumat apa2 lagi yang berguna. Kalau nak lebih detail , please visithttp://ddbshop.blogspot.com/ dan click PAGE - CARA TEMPAHAN.

PEMENANG HAND MADE CHOCOLATE and OTHER KEYCHAINS sila contact Miszydian

KAMI BERI MASA, SEHINGGA, 16 MAY 2011 untuk RESPOND, sekiranya tiada respond, NAMA BARU AKAN DIUNDI, so kepada yang tak menang , just look out kalau korang pulak kena sebut oke ! 

Photobucket

trauma bila buat entry AUTO PUBLISH!



trauma jap bila terpublish something tadi.
grrrr~
okei, pasni nda maw wat segala entry yang berunsurkan AUTO PUBLISH.
jangan tanya mengapa, kenapa dan apa yang dah terjadi.
bagi mereka yang sempat nampak tadi, sila diamkan diri anda~
nati aku bagi gula² free okei (n__n)Y

nasib sempat private blog kejap tadi buang segala apa yang patut..
suppose buat macam besa jak tapi tangan gatal sangat maw wat AUTO PUBLISH!

tidur nda lena laa malam nie
sebab acara blogwalking + singgah balas mereka yang sudah drop comment di sini, padahal esok kena bangun awal and pergi kerja.. sedangkan classmate lain tengah syok² bercuti huhu :(


update!
sayang lah korang sebab nda sempat baca hehehe..
yang sempat tue? nati aku bagi gula²  hahaha..
nasib nda ramai yang terbaca and sila diamkan diri anda..
ni gara² excited laaa nak wat macam tue
adoi~ mistake mistake


janji! nie rahsia kita ok :)


TRAUMA!!


Photobucket 
Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014