Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Sunday, 8 May 2011

adab bercakap bagi seorang perempuan dan BLOGGER

tadi blogwalking kat bicaramakdara
ternampak post nie pula ' tak setuju dengan blogger nie'..
dia boleh mengutuk  menegur tapi cara yang di gunakan salah, 
( since tuan blog pun dah komen and heran if dia tulis pasal tegur menegur, so aku tukar laa perkataan asal menjadi KUTUK)
means, cara dia menulis menampakkan kebodohan dia sendiri sebagai perempuan..
some part, aku setuju dengan apa yang dia sampaikan tapi seriously, 
the way she speaks totally like an idiot!
kalau nak marah or nda suka sekali pun, tolong lah jaga adab dan peribadi diri sendiri.. penulisan tue menggambarkan diri seseorang since blog nie cuma lah alam maya dan hanya melalui penulisan sahaja seseorang itu boleh di gambarkan tapi dengan cara macam nie? 

'ini blog aku, so suka hati aku'

yeahh blog kesayangan si dia tapi blog itu juga lah yang menjadi tatapan orang ramai..blog itu juga lah yang selalu di kunjungi sebab bahasa dia yang sudah maju setapak ke hadapan..
jadi nda payah lah nak sibuk dengan blog orang lain kan..

bukan nak sibuk tapi hairan dengan si dia..
dok mengata orang sedangkan diri sendiri sama..
take a look at the twitter deck and see da pic :)

cuma nak mengingatkan, sebagai perempuan..
walaupun tidak berjumpa secara face to face tapi tolong lah jaga adab dan tatasusila bila menulis..
rasa segan bila baca blog macam tue..


KLIK SINI dan korang boleh nilai :)


update!
dia bukan menegur tapi luahan perasaan dia kot..haha btw,
guna lah bahasa yang baik yaaa~
entry tue pada pandangan orang dah macam 'menegur' bukan?



Photobucket

64 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

sanagat setuju..

.m y z. said...

budak cakap tak pakai hotak. teruk naudzubillah. pandai pulak duk masukkan hadis2 tapi ayat sumpah rasa mcm nak terajang.

ciri-ciri umat akhir zaman. takde adab.

mizzkechique said...

mendidih akak bc blog pempuan tu.. xslh menegur, tp kn la dgn caranya.. Rasulullah dulu pun tgur umatnya dgn bahasa yang paling sopan..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

sy pun ada baca kat blog mak dara td.. pasal bahasa ni sy pernah tegur juga kat entri saya tp tuan empunya blog dtg serang balik & tuduh sy nak up entri dgn mengumpat org walhal sy tegur & tidak point blog atau nama dia. kiranya yg blogger mak dara ckp tu blh tahan lagi la ayat dia tp blogger yg sy tegur ni lagi hancur bahasa dia.

miss.Addin said...

tu bukan menegur, tapi lebih kepada mengutuk kan ?

Sis Aieda said...

aieda nak cakap budax peempuan tu teruk boleyh x??

ape la..
kite kan sesame perempuan..'jangan lah ckap macam tu..
eeeee..

cube kalau ibu die same macam ape yang die tulis tu..

tak ke menghina ...

MiSzy DiaN said...

@ADZA IRDAWATI aka MAK DARA totally agree dgn entry nie..

MiSzy DiaN said...

@.m y z. itu ar.. cara dia bercakap lnsg nda menggambarkan dia sbgai seorang perempuan..

MiSzy DiaN said...

@mizzkechique mmg tersentap kan kak bila baca blog dia mcm tue.. boleh dia menegur tp please guna bhasa yang baik2..

MiSzy DiaN said...

@THE LEKAT LEKIT STORY dia serang balik, msti dia tersentap sgt2 dgn entry kaka kan.. mmg blh tahan gak la blogger sorg ni tapi seriously~ teruk sgt2..

Nor Adzwaty Rokkafella said...

dasat...yg bhsa sms tu aku pun xtau la cemana mo baca ayat tu...dasat...yg ni lagi dasat...tegur la secara membina...dunia2...

b a m b a m ' s said...

naseb baik bukan adik den.. kalau tidak..dah ku cili.. perggghhh..!!

MissNadh said...

dah bace..memang saje nak carik publisiti murahan ke ape? bangge la tu kang traffic naik sebab kutuk mengutuk,dah makin tambah la dosa die kot

Azmira Yusoff said...

dia gila ke ape ?
laki ke pmpm tuh .. malu lah weh
jgn nak aib orng la ..

dian da bace belog dia . GERAMMMM

Citi Bazyla said...

isk3...
teruknya entri tu..
sakit hati sy baca !!!

MiSzy DiaN said...

@miss.Addin rasanya lebih kepada mengutuk kot.. ah'ahh.. betul laa tue..

MiSzy DiaN said...

@Sis Aieda ckap je laa teruk.. mmg dia teruk sbb guna bahasa mcm tue..

MiSzy DiaN said...

@Nor Adzwaty Rokkafella hahahaha.. lebih kurg jak dgn bahasa sms nie..

MiSzy DiaN said...

@b a m b a m ' s cili jak laaaa~ :p

MiSzy DiaN said...

@MissNadh kompom traffik dia naik tp bukan tu point sebenarnya kuar isu mcm ni kat entry nie.. cuma nak di jadikan contoh jak.. kalau perempuan tu, bila bercakap, biar laa sopan..

alongxp said...

bace suku je da tekan pangkah... menyampah rs entri emo camtu, siap compare2 lak tu, ni spesis menegakkan benang yg basah ke atas sampai sudah... last2 org blah je..

M e e r a M a n j a said...

x beragak btul bhasa... x dee sopan santun lgsg...

Nasriq said...

ada otak pakai, ada telinga dengar, ada mulut diam... huhu...

MiSzy DiaN said...

@Azmira Yusoff hahaha entah laa org mcm tue.. gila kot~ lek weyhh.. jgn geram...

MiSzy DiaN said...

@Citi Bazyla sama laa.. huhu

MiSzy DiaN said...

@alongxp hehe.. terus pangkah yaa.. bukan nak support isu yang di sampaikan cuma cara penyampaian dia hah~ guna laa bhasa elok2.. dia kn perempuan..

MiSzy DiaN said...

@M e e r a M a n j a pa bley wat~ hilang da kot asa sopan dia tue..

ciput_kechik said...

org tu adalah pengutuk yang tak berhemah...

IQ = Iez Qis said...

baru sebentar tadi jengah entry tu sebelum tgk link kt blog ni...memang agak melampau~ nak mengutuk pn berpada-pada, kalau lelaki tak per la...ni perempuan...sekasar mana pun dier, tak ley la buat camtu...

rasa dier sengaja buat sebab nak tarik traffic...atau memang dier seperti itu!

Farhana Jafri said...

bgus dy wt blog dy as prvate jak lau gtu.. agak2 la kalau mngur pon.. hmm~

jemput singgah ANASAURUS :)

AKO @ retna said...

ermm susah nak komen...
tepuk dada, tanya diri sendiri kan kan :)

nuR izyan said...

ape benda la die tu..
kalau nk menegur pon biarkan sopan sikit..dan klo die mnegur pon cerminlah diri 2 dulu..haish..

^^eKaTiKaH^^ said...

WTF itu perempuan...
tak beradab langsung,,dye xsedar yg dye pon ngah kutuk diri sendiri..ishhh..apew punye perempuan la nie...=,="

Hanis Azla said...

tak salah nak menegur.. tp caranya yg tak kena.. kdg kala sbb kita tak sempurna, kita cuba cari kesalahan org lain untuk sama2 jadi tak sempurna seperti kita.. minta dijuahkan..

Shahiraa Aqilah said...

sakit jiwa kiky mmbca. yeap. dia ada point.. tapi? tapi? aiii~ malu kaum hawa..

Aisya J said...

malu baca. haih.

Lovesucks said...

saya pun tak setuju dengan cara blogger tu menegur..eh..dia ada cakap nak menegur ke? just wondering ...

☀ Izzaty Hedry☀ said...

sdap nya bhsa pmpuan 2.. ish3....
apa hak dya nk kta2 cm 2 kt owg y pkai cm 2...

aimi shahida said...

err yang menegor tuh tak pkai tdung kot ? sebab tu dy wat entry cmtu.. =.=''

aimi shahida said...

rasanya dy jeles la orang tak komen byk2 kat page dy.. tu dy wat 1 entry yang panas yang bole naikkan traffic blog tu. kui3~ mcm2 ada =.=''

MiSzy DiaN said...

@Lovesucks Ooh tuan belog singgh cni..

hai~ :)

yaa.. entry tu bukan menegur tapi daa nmpak mcm menegur bukan? macam tu laa pandangan orang ramai bila da baca blog tue.. btw, kalu da nda setuju, sila laa guna kan bahasa yang betul..


tersilap pula kan, still bukan nak hotkan tntg isu d blog tu cuma cara menulis..

tq for visit :)

cik najihah said...

mmg kurang hajar budak tu..dosa berkata sebgitu lebih besar dari yg dihina..x sedar kate2 tu lah yg memakan diri sendiri..
ape lah nak jadi

~Nabilah~ said...

geramnya ngn org mcm 2...grrrrrrr....seyes gram sgt2 nie...ape daaa.....

Ini Kisah Tia said...

bahh , sua ku baca tu entri . sandi gilak eh . entahlah , sadis ku tengok yan . nda padan sama jantina . mulut celupar . tu baru dalam blog , belum lagi dia yang bercakap . siap boleh taip "f**k you" laek . baru lah kau paling mantap . mengutuk kaum sendiri tapi yang tahap nda sedar diri ..

putryteya said...

memang betul cara dorang pkai tudung tu salah... tapi, nasihatlah cara yg betul, kan?? kita kan orang Islam...

MiSzy DiaN said...

@ciput_kechik haha ya pengutuk nda berhemah laa tue kan..

MiSzy DiaN said...

@IQ = Iez Qis entah~ ada juga orang mcm tu nak up traffik guna cara kotor~ alahai..

MiSzy DiaN said...

@Farhana Jafri hehe tue terpulang laa kepda tuan belog :)

MiSzy DiaN said...

@AKO @ retna terpulang laa kpd diri masing2 :)

MiSzy DiaN said...

@nuR izyan dia nda menegur tapi mengutuk secara terang2an..

MiSzy DiaN said...

@^^eKaTiKaH^^ kita pn kalau nak marah, kena jaga bahasa juga :)

MiSzy DiaN said...

@Hanis Azla betul tue kak hanis :) kdg2 kita nda sempurna tp nak ckp kan sesuatu yang lbh kurg sama jak dgn diri kita..

MiSzy DiaN said...

@Shahiraa Aqilah kikiy.. sama laa.. segan gak nak baca nie. hehee

MiSzy DiaN said...

@Aisya J malu? tekan jak X terus..

MiSzy DiaN said...

@☀ Izzaty Hedry☀ hehe mulut dia kan..biar laa tpi serius apa yg dia wat tu blh menjatuhkan maruah org kan.. kalu dia nak lukis gmbr gtu, lukis laa gmbr sndiri kan..

MiSzy DiaN said...

@aimi shahida entah dia free hair kaa tidak..

MiSzy DiaN said...

@aimi shahida hahahaha kali laa..

MiSzy DiaN said...

@cik najihah ya kot.. apa yg dia ckp, memakan diri dia sendiri tp biar laa dia kan.. cuma kita kalu nak bercakap guna la bhasa yg baik..

MiSzy DiaN said...

@~Nabilah~ sbar.. jgn geram sgt.. hehee

MiSzy DiaN said...

@Ini Kisah Tia haahaha bukan aku nk kutuk dia tp ko taw jua kan.. perempuan.. jaga laa bhaa bahasa tue elok2..

MiSzy DiaN said...

@putryteya dik, tu semua dari diri sendiri :)

emmy'z said...

Sudah baca. Oh, panasnya hati! Apa motif dia? Seriously, tak faham dia perempuan macam apa.kalau sudi, lihat entry saya pula. :)

http://emynazrina.blogspot.com/2011/05/seriously-tak-paham-kau-perempuan-macam.html

HonEyBuNNy said...

baru nak baca..

kejap xtahu lak hal neh...

betul tu...apa yg kita tulis mmg melambagkan keperibadiaan kita....ila sokmo tegur n nasihat kanda...

Syazana Aziz said...

ye saye setuju.. ada je blog yang saya baca, nampak simple, tapi bahasa kurang manis sikit la..

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014