Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Monday, 9 May 2011

Oh blogger Sabah ~ Nda atau Tidak sama jak!


credit to Tia

The Land Below Wind~ I'm proud to be Sabahan~
aisehhh punya semart intro pagi nie (n_n)Y
since Tia dan Adan pernah buat post pasal negeri sabah, aku pun maw buat jua bha~ korang pun sedia maklum kan yang aku berasal daripada Sabah, sebab tue entry aku penuh dengan loghat Sabah tapi korang still boleh faham ~ thank you :)

sejujurnya loghat Sabah aku nda lah sepekat mana sebab loghat Sabah sebenarnya ikut bangsa juga tapi kalau  aku buat entry ikut loghat bangsa, alamat~ korang semua tekan X pula nati kan hehe.. so aku cuma guna bahasa manual jak, means semua orang sabah kebanyakan pakai bahasa yang sama nda kira lah berlainan bangsa. erm~ faham? hehe jangan kamu bingung dulu arr :)

contoh bahasa yang di gunakan,

Nda - 'nda' nie sama jak maksud dengan tidak atau tak tapi memang rasa janggal bila orang Sabah bercakap menggunakan ayat 'tak' atau 'tidak' melainkan dia flaksibel dengan sesuatu bahasa so penggunaan ayat 'nda' adalah lebih senang. perkataan nie boleh di gunakan untuk menggantikan perkataan 'tak' dan 'tidak'

Tiada - 'teda' pula bermaksud tiada. ini cuma perkataan Tiada yang telah di singkatkan menjadi 'teda' tapi aku memang jarang guna ayat nie dalam entry sebab nati korang nda faham pula. so, majoriti orang Sabah memang kerap guna ayat 'teda' berbanding 'tiada'. cuma nda kesemua lah~ ikut sesuatu bangsa sebab loghat sini memang pekat sangat :)

Bha / Bah - ayat paling femes amos di Sabah ialah BHA/BAH . 'bha' lebih kurang sama dengan penggunaan ayat 'okei' cuma nampak macam kasar sikit bila bercakap secara direct dengan seseorang. selalunya ayat 'bha' nie bermaksud 'setuju' akan sesuatu. 
contoh situasi

Adan baru tahu yang Tia nie satu daerah dengan dia di Sandakan so Adan pun maw ajak Tia pergi bazaar ramadhan nati ~ :)

Adan : nati boleh lah kan pergi bazaar ramadhan sama²..
  Tia : bha boleh jak..

tue contoh situasi cuma kadang² penggunaan ayat nie boleh menjadikan sesuatu keadaan nampak seperti kasar~ ehh ramai yang cakap orang Sabah kalau bercakap memang kasar kan? nda juga semua orang Sabah bercakap kasar cuma penggunaan ayat tue jak yang nampak kasar :) dan satu lagi, orang Sabah kalau bercakap memang laju, selaju keratapi dari Tanjung Aru ke Beaufort hehe.. itu nda di nafikan sebab aku pun cakap laju gak~ dan problem aku kalau bercakap, memang laju sangat sampai orang nda faham.. rasanya Cikgu Fiq pernah bercakap dengan aku dan dia tahu lah selaju mana aku bercakap hehehe~ :)

last but not least~ jangan terkejut kalau korang datang Sabah, tengok budak² bercakap dengan parents dorang 'Kau Aku' hehehe.. bukan nak kurang ajar cuma memang macam nie lah cara percakapan orang Sabah. 

jom berkenalan dengan blogger dari Sabah ~ best bah berkawan dengan dorang sebab semuanya peramah dan baik ati taw~ cuma nda taw lah kalau dorang nie cakap laju² atau nda hehe..



p/s : korang nak blog nie guna bahasa Sabah atau nda? maksudnya blog nie tidak akan menggunakan bahasa Sabah lansung :)


Photobucket

43 comments:

osHin said...

suke sgt dgr org sabah bercakap...love to learn sabahan languange.. :)

MiSzy DiaN said...

@osHin hehe best kan? :)

Sis Aieda said...

nak belaja bahasa sabah !!

ahaha..
sebenarnye penggunaan 'AKU' dengan parents ialah bahasa melayu yang betul kalau ikut tatabahasa la...

tapi bagi org melayu,itu macam kurang ajar kan,,

ann dhaniah said...

teringin nak pi sabah..ann ade jiran org sabah dl..bile mai kedah..pergh! mmg xpaham la pe yg depa ckp..depa da dok sini 10 taun rsenye..da terer ckp kedah! heheheeh

Nor Adzwaty Rokkafella said...

sabah bagus ba hehehe...proud to be sabahan...blogku pun salu jgk campur2 bhsa sabah...i looove sabah hehehe...

b a m b a m ' s said...

kenapa bah kau berubah kenapa bah..

means?

kenapa ok kau berubah kenapa ok??

bah bukan referring to 'EK' ker.. for semenanjung lar..

kenapa ek kau berubah kenapa ek?

ahhahahahha.. ya ampunnn

CB nda pndai cakap sabah.. tp aku nie selalu cakap sabah sama staff aku di sabah.. kekadang aku pon ikutan sekali.. kekekek

adan said...

klu mau kupas loghat sabah.. 4 ari 4 malam kali baru habis.. kahkahkah.. itu pun belum tentu lagi habis.. sebab sabah ni banyak kaum wooo.. ahahha,,,, I m proud to be Sabahan..

Nasriq said...

hoho... tak apa... boleh je paham... dah besa ke sana bah...

echaRierie said...

waaa..sa suka explaination ko dian..hehe..
;D

I am proud to be Sabahan jua bha..hehe~

~Nabilah~ said...

waaa...tringin gak nk bljr bhasa sabah..menarik3x...hehehe

deDetz said...

hehehe..sensitip ne lau pasal urg kita..hahaha..

bule bha kalau kakak =D

Abby Bella said...

boleh bah kalau kaw. :D

MissNadh said...

dian..oke je kalau gune bahasa sabah sikit sikt,masih lagi boleh kami paham bha..hihi

Farhana Jafri said...

guna jax bha.. aku pon kdg2 pkai bhsa sbah di blog tu.. bagus bha~~ he3

jemput singgah ANASAURUS :)

cik teyn teyn said...

boleh je miszy dian nak tulis dlm loghat sabah tp kite kureng phm sikit. hehe

tp loghat die best la sbb bley ckp lajuuuu .. hehe

misSbLurRy said...

ahahah...will go there this friday...

nda saba sudah aku nie...hihihi

Ana_Liyana said...

terus kan usaha...ok bah kalu kau,,,disokong usaha akk tuu,,,yeah!!

MiSzy DiaN said...

@Sis Aieda hehe ah'ahh sbb kalu ikut bahasa melayu, bahasa tu agak kasar kan.. heheh..

MiSzy DiaN said...

@ann dhaniah ann.. p sabah nati, gtaw dian arr.. hehehe.. tu jiran ann dia fleksibel laa.. hihi

MiSzy DiaN said...

@Nor Adzwaty Rokkafella yai! im proud to be sabahan too :)

MiSzy DiaN said...

@b a m b a m ' s hahah nda juga tp BHA ni referring mcm 'ya' hehhee.. tgk laa ayat mcm na.. hahahaha..

MiSzy DiaN said...

@adanadan.. hahaha ni pn aku wat pndek jak.. nati kalu pnjg sgt, dorg nda paham pula kan.. hehehe..

MiSzy DiaN said...

@Nasriq ai? da besa ke sini? hahahaaaaa

MiSzy DiaN said...

@echaRierie hehe tq darl.. :)

MiSzy DiaN said...

@deDetz dik.. kaka pn sensetif ni kalu bab2 sabah.. hehehee..

MiSzy DiaN said...

@Abby Bella abby.. hahaha eayaa..

MiSzy DiaN said...

@MissNadh hahaha ok bhaa.. pndai jua dia cakap sabah daa.. heheee

MiSzy DiaN said...

@Farhana Jafri hehehe okei bhaa :)

MiSzy DiaN said...

@cik teyn teyn nda jua susah sgt sbb bahasa dian guna ni nda laa pekat sgt loghat dia..hehe..

MiSzy DiaN said...

@misSbLurRy ahh? betul bhaaa.. jmpa jmpa jmpaa... heheeee

MiSzy DiaN said...

@Ana_Liyana auuww tq dik :)

Cikgu Fikri said...

hahahahhha...
tahu xpew..
kau cakap memang laju..
tapi ok jerk..
aku faham..













































































twitter?
best ker?
kwn aku ckp x best..
huhuuh :)

Cikgu Fikri said...

apa yg best?
cuba ko cerita...
lagi satu, aper beza antara fb dan twitter?
huhhuh :)

nas said...

hrmmm
aku ad kawan2 sabah kat uitm shah alam
mmg mula2 diorang ckp kedengaran janggal n pelik sbb baku sangat..last da biasa... :)

HonEyBuNNy said...

pergi sabah tahu cakap bah ja...hehe..oo nda tu tidak eh....baru tahu..ngeh3...

Cik Azizah said...

bf akak duk sabah...sekejap je pandai bahasa sana.. bila cakap gan dia..mmg langsung tak paham..

last2 baru paham lepas die translate kan.. "macam perkataan bah, nda "

seronok dengar bahasa sabah sebenarnya..weee~~

.m y z. said...

wah bestnya belajar bahasa sabah! macam comel gituuu. nda apa-apa. teruskan dgn loghat sabah bha :DD

Hanis Azla said...

akak suka dgr org sabah cakap yg selalu laju mcm keretapi tu.. kdg2 bila dgr collegue dari sabah bercakap sesama mereka, akak pula yg terleka.. he..he..

Abby Bella said...

teach me more sis :)

mykhalis said...

boleh le gi melancong ke sandakan lepas nie..ada orang leh tunjukkan jalan..hehe

Dayana AZ said...

woahh :) haha. menarik la klu bole blaja, ckp sabah comel gitu :P

nelly said...

tak reti cakap sabah .laju !!

zacky ~786~ said...

aku org sabah .~> tp xtahu ckp sabah.. dari kcik hidup kt semenanjung.. huhu

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014