Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Thursday, 14 June 2012

Bila kekurangan itu boleh saja menjadi kesempurnaan

Entry khas untuk dia sebab baru sekarang dia add konon HohoOo..

{ janganlah kamu kira bahawa berita buruk itu bagimu, bahkan ia adalah baik bagimu.}   (QS.An-Nur: 11)
tidak semua orang yang bijak dan cerdik meniti perjalanan mereka dengan penuh kegigihan, kerana mereka sedar akan kekurangan yang ada pada mereka. banyak ulama yang lahir dari seorang hamba, seperti Atha', Said ibn Jubair, Qatadah, al-Bukhary, at-Tirmidzi, dan Abu Hanifah.

perasaan aana'ah (puas dengan pemberian Allah) adalah sebuah kekayaan yang agung. dalam sebuah hadis disebutkan : " terimalah dengan penuh kerelaan apa yang Allah bagikan kepadamu, nescaya engkau akan menjadi orang yang paling kaya".

terimalah keluarga, pendapatan, kenderaan, anak-anak, dan tugas-tugas kita dengan penuh kerelaan.. nescaya kita akan mendapat kebahagiaan dan keredhaan serta ketenangan.

kekayaan yang sebenarnya bukanlah kerana banyaknya harta dan kedudukan, tapi kerana ketenangan jiwa dan keredhaannya menerima apa yang diberikan Allah.

hadis menyatakan, " sesungguhnya Allah mencinta hamba yang kaya, yang bertaqwa, dan juga yang menyembunyikan ketaqwaannya."

Sesungguhnya jika kamu bersyukur maka Kami akan menambah nikmat kepada kalian.  (QS.Ibrahim: 7)
Sedangkan Rasulullah berdoa, 'Aku berlindung kepada Allah dari jiwa yang tidak pernah merasa puas."

kita sebagai manusia, selalu memikirkan apa yang kita tidak miliki, tidak mensyukuri kepada Tuhan atas apa yang di kurniakan kepada kita. kita selalu melihat sisi gelap dan yang mengerikan dalam kehidupan kita, tidak pernah melihat sisi cerah dalam kehidupan kita. kita selalu bersedih atas kekurangan yang kita miliki dan tidak pernah bahagia dengan apa yang ada pada diri kita. Bila kekurangan itu memadai bagi mereka yang menerima  ketidaksempurnaan kerana bersederhana itu adalah lebih baik dan sentiasa mendekatkan serta mengingatkan kita kepada-Nya untuk mensyukuri setiap nikmat yang Allah berikan.p/s : Alhamdulillah.. awak, sila rajin kan diri untuk berblogging lepas ni yaa :)

No comments:

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014