Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Sunday, 24 June 2012

Movie | Brave


previous entry, aku dah cakap nak update pasal movie 'Brave' nie.. nampak gayanya musim cuti semester nie aku dah banyak melabur duit kat GSC dan Growball.. tahniah! duit gaji aku dah habis pun. first iklan nie keluar, aku tak minat pun and aku tak expect lansung yang aku akan tengok cerita ni sebab aku bukan suka layan cerita kartun kat pawagam. kat rumah lagi bagus tapi cousin's aku berjaya hasut aku tengok movie nie so layan jak. 

Brave mengisahkan tentang seorang puteri di raja iaitu Merida yang mana sejak kecil lagi telah di latih oleh ayah beliau untuk bermain dengan panah sedangkan di dalam masa yang sama menjalani kehidupan sebagai seorang tuan puteri yang sangat sangat konon nya berdisiplin dan tough di bawah pemerhatian ibunya. 
Merida kemudiannya di paksa untuk mengikut adat di raja yang mana dia seharusnya mengawini mana-mana anak sulung kerabat di raja tetapi dia mengingkari nya dan membantah keputusan ibunya. ibunya sangat bertegas dan berpegang dengan adat di raja tersebut dan tidak ingin Merida melanggar adat berzaman lamanya.. oleh kerana kecewa dan marah dengan sikap ibunya, Merida kemudiannya telah menemui dan membuat perjanjian bersama sama seorang ahli sihir hanya kerana ingin mengubah pandangan ibu nya terhadap 'perkahwinan' tersebut tanpa mengetahui, sihir tersebut akan mengubah keseluruhan hidupnya.  

so, apa yang terjadi lepas tue? korang tengok lah sendiri.. hehe.. cerita nie sebenarnya lebih menekankan aspek kekeluargaan iaitu kasih sayangnya seorang ibu dan dilemma seorang anak perempuan di dalam menentukan masa depannya sendiri. bagaimana kasihnya seorang ibu yang ingin melihat anak perempuan nya bahagia dan berpegang dengan adat kerabat di raja mereka. 

okay fine. some part tue buat aku sedih dan menyentuh hati sebab ibu mana yang tak sayang anak dan inginkan yang terbaik buat anak mereka kan?  terus aku rindu kat mak aku yang sekarang berada kat Kedah. cepat balik mak, My rindu..

adik beradik Merida
Hummish, Hubert, Harris
yang kemudian menjadi anak beruang comel.

sangat comel okayy.. seriously.. like i wanna bite them. can i?

tell me where i can find this little thingy.. they are so so adorable. 


p/s : kira, aku dah beli novel 'Takdir itu milik aku' .. 

8 comments:

Kira Kekuri said...

ok, adik beradik dia tuh sangat comel. tapi yg time jadi beruang jakk la. haha
aku belum tgok benda ni. entah bila ada masa.

haaa.. sudah? ok, mesti ko laju jak baca tuh kan? haha, nanti klo ko review, ndak la aku mo baca review ko nanti. ;p sebab aku ni jenis ndak mahu tahu cerita..suprise2 gitu. sekarang aku tgah mahu habiskan 'Sebenarnya Saya Isteri Dia!' entah berapa hari habis ni. sbb aku jenis 'siput'

Kira Kekuri said...

mesti adik dia kena sumpahan adik sihir nih. *pemikiran org yg belum tgok cita ni*

MyMy said...

@Kira Kekuri hahaha ko fikir adik2 dia comel time jd beruang jak? blum lae ko tgk time dorg tgh makan.. lg comel hahaha.. ko beli jak cd.. hehe tgk d rumah.. bazir duit kmi tgk 3D hahaha..


novel tu?
haha aku kasi postpone dlu.. byk keja umah aku nak buat..
tk mampu nak review wat masa skrg hehehe..
aku nda jumpa pn novel tu taw :(
d popular.. harris pun teda ni.. terpaksa laa aku pinjam sama ko ni kira heheh. blhhh kan? hihi


tebal ok..
dua hari kali aku baca tu novel nati haha

MyMy said...

@Kira Kekuri hahaha betul laa bhaa tu.. dorg terkena cursed.. hihi

jessforshort. said...

mesti best ni kan >___< harap2 sempat tengok sblum showing hour dia tutup. huhuh

MyMy said...

@jessforshort. best. tengok laa nati.. nak taw gak jess review cerita ni hehe

ms.GrEEn said...

ape sudahnye eh?? cemana die buat mak die bertular balik? aku x sempat tgok abis..sbb kuar pegi solat..pastu mls nk masuk balik dah..hahaha...ceritala..cerita..ape jadik? cemana mak die leh normal balik?

MyMy said...

@ms.GrEEn ending dia, adik beradik n mak dia pun balik ke normal.. dorg berkumpul kat hutan2 yg ada batu besar tu and sblum tu mak dia berlawan dgn bear yg ganas tu and dia mati kena hempap batu..


then bila fajar daaa menyinsing, mak dia tk smpat berubah tp merida letak kain besar kt bdan mak dia then berubah balik jd mcm biasa..

MAGIC kot hehehe

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014