Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Friday, 29 June 2012

Saya budak baru belajar Nikon D3100


baru lah terhegeh hegeh nak belajar dan bermain dengan DSLR. haha dulu masa ayah sibuk nak turunkan ilmu, lari pula. malas nak amik port pasal camera semua nie. sekarang ni, baru laaa nak amik port and berminat. maybe sebab dulu ayah guna camera jenis Canon then tukar ke Nikon. 

so sekarang ni guna Nikon D3100. memang beginner habis laa. sebelum nie pun  aku amik gambar asyik pakai mode auto jak. haha nak harapkan guna mode lain macam 'hampehh' sebab tak taw guna kan. buku manual pun ntah mana. last last menapak kat google dan cari tutorial for beginner and basic Nikon D3100. 

jumpa tutorial pasal Aperture, Shutter Speed dan ISO. three basic dalam menentukan exposure. seriously, saya budak baru belajar. 

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

thanks Zahir Turion for the tutorial. memadai bagi aku untuk belajar segala gala nya daripada blog dia. simple and mudah di fahami. walaupun aku tengah memerah otak untuk hadam notes yang macam complicated di atas tue. haha and last sekali, jumpa video nie. lagi simple and practical. 



tu jak. baru lah terasa best bila amik gambar nie kan. haha. tapi kekadang rasa rugi juga bila jadi photographer sebab takda muka sendiri.


p/s : teringin nak ada Nikon D3100 sendiri.

8 comments:

Kira Kekuri said...

macam matematik daaa, terus pening. haha
wahh bestnyaaaa, teringin jg aku ada sebiji :) hihi :D

Cik Penguin_Solehah said...

jeles dia ada kamera lah gak.. Kita pun nak belajar lah nanti kalo dah beli,hehe =p

MyMy said...

@Kira Kekuri wahahaha mmg. aku pening nak baca and faham apa tu ISO suma hahaha.. stakat ni hanya mampu pinjam sahaja derr.. hehehe

MyMy said...

@Cik Penguin_Solehah awak.. bukan camera kita laa.. hehehe ni pinjam camera ayah jak.. hehehe nati kalu dah ada camera, blh laa belajar.. hehe byk tutorial kt internet hehee

Cik Rongoks said...

saya pon budak baru belajar jugak tp saya baru belajar abc. hikhik

Woofer Storm said...

tak fhm betul dgn budak fotografi ni..siap ada aperture bagai2..ajar dulu.plzzz nak tahu juga..ilmu sebaiknya dikongsi bersama kan??

MyMy said...

@Cik Rongoks haha ika.. my pun bru belajar gak.. baru belajar guna blog. hahahaha

MyMy said...

@Woofer Storm hahaha layan jak.. nk ajar apa nya.. dian pn masi bru belajar.. haha len laa abg tu, daa TERER!! hohooo

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014