Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Monday, 2 July 2012

Jangan skip BREAKFAST


morning semua. sudah breakfast ke belum? atau korang breakfast sekali dengan lunch time? hehe rasanya tak semua orang suka breakfast kan sebab takda orang nak prepare kan makanan or korang sendiri malas nak breakfast. sarapan pagi ini sangat sangat penting nak lagi buat mereka yang sedang berdiet sekarang, tolong jangan skip sarapan pagi okay. antara kelebihan kalau kita selalu sarapan pagi ialah;

 kuantitinya sekitar 1/3 daripada kuantiti yang kita makan dalam sehari. 
kalau korang skip sarapan dan terus makan tengahari, korang memang akan cepat lapar. Petang nanti korang lapar lagi. Karang malam korang lapar lagi. Dah dekat tengah malam pun lapar lagi. Hah, sekarang kira la berapa banyak kuantiti makanan yang korang makan dibandingkan dengan sarapan tadi. Banyak tuuu. Jadi kalau korang nak diet, amalkan la selalu mengambil sarapan pagi. Tak rugi pun.

membantu memelihara ketahanan tubuh.
 korang boleh fokus dengan kerja atau pun study. Ada sesetengah orang kata, lepas sarapan je mengantuk. Haha itu sebab korang terlebih makan semasa sarapan pagi kot.

dan kesan nya kepada tubuh badan kita apabila skip sarapan pagi,

badan akan cepat lemah dan tak bermaya
bagi yang student mesti tak boleh nak fokus time lecturer tengah mengajar.  Otak nak proses apa yang cikgu/ lecturer korang cakap pun rasa lambat semacam. Malah korang akan rasa mengantuk. nak lagi time exam, kalau tak breakfast sure otak akan lambat loading, silap silap boleh tertidur. hah! aku pernah buat macam tu kot masa semester 5 maybe. tidur time amik test, tapi bukan sebab skip breakfast tapi kurang tidur sebenarnya haha.

low performance 
manakala bagi mereka yang bekerja pula, performance kerja korang mungkin akan berkurang dan aktiviti kerja yang korang jalankan juga mungkin kurang baik dan tak boleh nak fokus dengan kerja. 

so, dah terasa nak skip sarapan pagi lagi tak? bagi yang memang jarang makan ketika sarapan pagi tue dan tetiba pula nak sarapan mesti korang sakit perut sebab tak biasa amik sarapan kan.. hehe  sarapan ini juga sebenarnya untuk meningkatkan metabolisma badan kita supaya badan kita rasa cergas terutama pada waktu pagi. 

mungkin sesetengah orang yang biasa skip breakfast rasa okay jak and nothing's wrong tapi alangkah baiknya kalau kita selalu amalkan pengambilan sarapan pagi sebab itu kan sebahagian dari gaya kehidupan yang sihat. kalau korang tak nyempat nak breakfast juga pun, makan lah biskut Oat Crunch atau paling cincai pun teh tarik dan roti canai. hehe 


p/s : aku tak biasa breakfast tapi bila menyewa dengan classmate, baru terbiasa dengan breakfast. kalau lambat ke kelas, kompom breakfast dalam bas jak masa otw pergi kelas. haha nasiblah ada air mineral dan Oat Crunch. 

18 comments:

ameerul ashraf said...

wah.. thnx 4 d info..
bfast mmg penting sebab kita perlukan tenaga bagi memulakan hari. :)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

mak pun kena betulkan blk cara pemakanan mak.. sebb mak suka skip bfast dah tengah hari terus bantai brunch maunya tak kombang mak dibuatnya hahaha

Aliff Haikal said...

nak bekfes cmne kaka , kalau bangun pun dah pukul 12 tengahari hehehehe :p

jrang makan bekfes , selalu terus lunch . Tapi sebabkan info ni , rasanya kena amek bekfes niiii

azizah :) said...

best onfo ni..

tapi akak jarang breakfast..sebab msti sakit perot punya..hee

Myra Jay said...

MJ memang sarapan kena ambik, kalau tidak nak buat apa pun tak boleh.
Akan ketaq 1 badan :D

Sharidawati Shahrudin said...

kak sha suka mkn biskut oat crunch tu jugak :) specially tea time

Kira Kekuri said...

thanks 4 da info mymy~

uiss aku jarang tul breakfast. di rumah aku, di asrama,even di rumah sewa.. paling pemalas.. minum air milo pun malas. aku lah si pemalas breakfast. #eh

Cikgu Fikri said...

yes...
aku pun mmg slalu sarapan pg..
perlu tu..
nnti perut berpidato plak..
huhuhu...
sorry lah sbb senyap jerk..
mood nk berblogging tu dh tak sehebat dulu..
huuuhuhuhu :)

MyMy said...

@ameerul ashraf yupss.. tanpa breakfat, kita memang kekurangan tenaga yang amat amat di perlukan pada waktu pagi sebenarnya :)

MyMy said...

@ADZA IRDAWATI aka MAK DARA haha dulu my pun sama dengan mak juga. selalu skip bekfes dan go on dengan lunch.. masa lunch laa melantak segala bagai sampai naik perut hahaha..

MyMy said...

@Aliff Haikal haha kalu yang da macam tu, tak yah bekfes.. terus lunch hahaha..

tapi pas ni kalu da bangun awal, kena laa amik bekfes ok :)

MyMy said...

@azizah :) hehe apsal pula kaka mesti sakit perut? hehe.. tak biasa kot hehe

MyMy said...

@Myra Jay wahh bagus bagus.. jarang jumpa orang yg slalu bekfes taw.. hehe..

MyMy said...

@Sharidawati Shahrudin Oat Crunch tu laaa menu bekfes my setiap hari walaupun cuma sebungkus jak hehehe..

MyMy said...

@Kira Kekuri wahahaha aku terbesa bekfes sbb dorang bunga slalu bangun awal and bekfes.. bila dorg ajak join, lama2 aku terbesa hahaha..


aku tak suka milo. bikin ngantuk haha

MyMy said...

@Cikgu Fikri fiq! hohoo bekfes perlu, nak lagi ko tu bakal2 guru kn.. hehehe..


takpa laa kalu da jarang2 blogging, asal jak ko nda lupakan aku huhu

Kira Kekuri said...

@MyMybab milo kin ngantuk, memang aku setuju!

Ezad Skytech said...

mmg tak pernah skip breakfast...nanti susah nak fokus buat kerja kalau tak breakfast...heee~

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014