Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Friday, 13 July 2012

Segmen | Segmen Ramadhan : Juadah Berbuka Anda ?


kena tag oleh Keyrah. thanks yunk! hehe segmen daripada Chipmunk sempena kehadiran bulan Ramadhan.. bagi sesiapa yang kekeringan idea nak berbuka apa nati, boleh la tengok tengok kat sini, mana taw teringin nak makan or selera berbuka kita sama kot hehe..

biasanya kalau waktu berbuka puasa, mak memang akan beli juadah fevret kitorang adik beradik secara bergilir gilir. ari ni turn aku, esok turn adik pula. tapi kalau ada duit lebih, beli jak serentak. lagipun kat rumah bukan ramai orang da.. 

1st
Kuih Seri Ayu
tiap kali nak berbuka, nie lah benda pertama aku cari. beli seringgit dan cukup lah untuk aku makan sorang jak. haha tamahak betul la pula. hehe . bagi yang tinggal di area KK, Kuih Seri Ayu yang paling sedap ialah dekat Giant IP.. ada gerai kecik bersebelahan ATM BankIslam. kuih dia lembut jap, sedap ikut rasa. perghh! terasa petang ni nak cari kat pasar la..

2nd
takda. haha itu jak. time puasa ni aku takda target nak makan apa pun. kalau rasa nak makan, beli. tak pun, buat hehe. juadah lain selalunya masakan kat rumah.. hehe yang penting kuih kat atas tue mesti ada laa.. lagi pun kalau time puasa, aku rajin turun dapur buat kuih sendiri.. TIME PUASA SAHAJA yaa.. masa ni lah ak test segala kuih daripada kuih popia, pau, lenggang, puteri mandi dan lain lain. tapi lepas ni teringin nak berbuka dengan Pisang Hijau pula. 

ABC Pisang Hijau. 
sedaapp! paling femes kat KK.. 

tapi perlu di ingatkan, masa berbuka nanti.. Jangan beli makanan ikut hawa nafsu, membazir sahaja. Puasa ini melatih diri kita untuk bersabar, menahan dan mengawal nafsu serta melahirkan rasa keinsafan di dalam diri sendiri betapa bertuahnya kita kerana masih mampu berbuka dengan pelbagai juadah berbanding dengan mereka yang hidup dalam keadaan susah. 
:: tag Kira dan Ika PukPuk 

10 comments:

cikeyrah said...

hihi . . ABC pisang hijau tue mcm sedap jek, nie yang nak terbang ke sabah nie >,<

MyMy said...

@cikeyrah keyrahh! sangat sedap ok.. haha siap ada milo tabur or horlick lg hehe jom laa terbang ke sabah :)

ros_reeza said...

tak penah lagi rasa ni.. dengar ada milo tabur tu , yg tak leh tahan ni....

Miss BaNu said...

x sabar nak nak puasa ni hehehe

Yumida said...

aaaaa...sedap! even bukan d bln puasa pn tergoda nengok..nk joinnnn

Cik Rongoks said...

thanks . otw join ^^

tag utk my plak : http://ikapukpuk.blogspot.com/2012/07/segmen-menangi-hadiah-sophie-paris.html

Kira Kekuri said...

heheh aku suka segmen ni sebab berkongsi cerita, okayy nanti aku buat! #semangat membukit

aisya said...

abc pisang hijau? 1st time dgr ni.. mcm mana la agaknya tu.. hehe

btw, thanks join! =)

Aliff Haikal said...

ABC pisang hijau ? ape tu kaka ? hehee

Sue PeLik said...

salam perkenalan
jenguk dan follow awk.
jemput ke blog sy :)

http://nurputribatrisyasuri.blogspot.com/2012/07/segmen-ramadhan-juadah-berbuka-anda.html

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014