Hello.Do Follow Me. Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
She Little Sunshine

Sunday, 16 December 2012

persediaan untuk mendaki Gunung Kinabalu

Assalamualaikum w.b.t

lama dah tak update. dan memang paling ketinggalan kalau nak up-to-date dengan segala berita sekarang nie. last week, baru nak hantar copy ic dekat Azyan. itu pun dah terlewat beberapa minggu dah.
yes, sorry zyan, aku lah yang paling last sekali nak update dengan segala berita. pardon me. 

just now, baru buka facebook and nampak segala post berkenaan persediaan untuk mendaki gunung. yes, next year aku akan mendaki Gunung Kinabalu dengan member sekolah yang lain. kitorang dah set tarikh pada 29, 30 dan 31hb Mac 2013. ada 3 bulan lagi untuk membuat segala persediaan diri sebelum mendaki. so antara persediaan diri yang boleh di buat ialah latihan kecergasan iaitu latihan stamina 3 bulan awal.

latihan kecergasan.

 untuk latihan meningkatkan stamina, rasanya aku dah boleh buat latiahn jogging setiap petang. sebolehnya sebulan awal untuk lakukan jogging seminggu 3 kali. kalau nak join pertandingan larian marathon rasanya boleh  but tak tau kalau ada event ke tak dalam masa terdekat nie. 

latihan ketahanan diri dan fizikal

since sekarang ni hanya tinggal masa 3 bulan sahaja, so aku rasa memang tak dapat nak join mana-mana aktiviti pendakian yang tidak berisiko tinggi but di galakkan sebenarnya. tak tau lah kat area KK ni, gunung mana yang boleh di daki untuk di jadikan latihan mendaki. kalau ada, latihan mendaki ni dapat menguatkan otot kaki dan meningkatkan lagi stamina. 

latihan kaki

kalau ada tempat yang mempunyai banyak anak tangga, boleh lah buat latihan naik anak tangga berulang kali. latihan kaki ni untuk menguatkan otot kaki dan berguna ketika turun dari Gunung Kinabalu supaya tidak lenguh dan sakit. so, area KK. di manakah tempat yang paling banyak anak tangga? 

peralatan yang perlu dibawa ketika mendaki Gunung Kinabalu.

aku tak prepare lagi semua benda ni so just listkan dahulu. 

1. Baju sejuk waterprof ( tebal) 
2. glove waterprof
3. baju hujan ( rain coat)
4. head lamp
5. sleeping bag nipis. 



will stay here at Laban Rata .



so my fren suggest tak payah pakai kasut mahal cos tapak kasut macam tu boleh tercabut semasa mendaki so better pakai kasut adidas kampung. lagi jimat and tahan.


kasut adidas kampung. tak tau kenapa dorang bagi nama macam ni. mountain guide pun suggest pakai macam ni sebab lagi tahan. price? RM 8-9 only. haha. 

and the last one is, sijil penghargaan. 


credit picture to Azyan. dia dah berjaya mendaki Gunung Kinabalu sebelum ni and now dia buat trip lagi untuk member lain so aku pun join kali ni. 

that's all untuk persediaan mendaki Gunung Kinabalu. semangat kemain berkobar-kobar nak mendaki. petang ni dah boleh jogging kat Likas Bay sorang sorang. kena kumpul stamina kalau tak kapus-kapus time mendaki nanti. 


3 comments:

azizah :) said...

diann!! nak panjat gunung... wahh seronoknya... nak g kundasang lagi.. jom la jom lah..hehe :)

Elie Lily said...

SYG..bawak kakak panjat gunung kinabalu. teringin! hihi

Kira Kekuri said...

wuuuu, hari tuh kakak aku naik gunung kinabalu wehh. then dia ndak suruh aku naik, sebab badan besar ndak kuat stamina dia kata. ahha

Reserved | Copyright | Template Edited by She Little Sunshine. All Rights Reserved © 03 February 2014